
با توجه به مصرف روز افزون محصولات پروتئینی، صنعت پرورش و تکثیر طیور هم اینک بسیار گسترش یافته است. امروزه فرایند تکثیر پرندگان از طریق ماشین جوجه کشی اتوماتیک انجام میگیرد که در هر دوره میتوان چندین هزار جوجه یک روزه از پرنده های مختلف تولید کرد.
بازار پرورش طیور آنقدر وسیع و پر پتانسیل است که هر شخصی با توجه به تلاش و کوشش خود می تواند از این بازار سهمی داشته باشد. اما به شرطی که به صورت اصولی در این زمینه فعالیت کند. برای رسیدن به بالاترین سود در پرورش طیور اهلی یا زینتی باید حتما مجموعه نکات زیر را رعایت کنید:

میزان تقاضای بازار را بررسی کنید:
در ابتدا باید بازار عرضه و تقاضا را بررسی نمود. پرورش طیور دارای شاخه های مختلفی بوده و هر شاخه نیز چندین زیر شاخه دارد که به طور جداگانه کارآفرینان در یکی از این شاخه ها میتوانند فعالیت کنند. بعنوان مثال در مورد پرنده پرکاربرد نظیر مرغ میتوان در زمینه های مختلفی از جمله جوجه کشی یا پرورش مرغ تخمگذار یا گوشتی یا پرورش گله مولد فعالیت نمود.
بارها مشاهده شده که در یک فصل مشخص یا هر سال، فقط یک شاخه ای خاصی از پرورش طیور مورد توجه بازار بوده است. در این نوع شرایط باید کاملا صبور بود. یکی از اشتباهات رایج افراد این بوده که همیشه از پرورش یک پرنده به پرنده دیگر تغییر مسیر میدهند.
تجهیزات مرغداری با کیفیت به کار بگیرید:
در صنعت پرورش طیور لازم است که با استفاده از تجهیزات خاص یک محیط مناسب برای نگهداری پرنده ها فراهم نمود. برای رسیدن به این هدف نیز استفاده از برخی لوازم مرغداری الزامی است.

بعنوان مثال طیور در برابر تغییرات دمایی یا رطوبت بسیار حساس بوده و باید در یک محیط با دما و رطوبت مناسب نگهداری شوند. لذا سالن پرورش باید دما و رطوبت کنترل شده ای داشته باشد و این امر مستلزم دستگاه های هیتر، رطوبت ساز، خنک کننده و هواکش های قوی میباشد.
کسب مهارت بازاریابی و کسب مهارت های مربوط به این حوزه
هر پرنده ای شرایط نگهداری، تغذیه، جوجه کشی و بازار فروش جداگانه ای دارد. بنابراین باید در خصوص پرنده مد نظرتان هر آنچه که لازم است را یاد بگیرید. کسب مهارت های لازم یکی از اصلی ترین شرط موفقیت شما در این صنعت میباشد. چرا که بدون اطلاع از شرایط زیستگاه مناسب برای یک پرنده به هیچ عنوان نمی توان حتی برای چند روز از آنها نگهداری کرد.
اگر در خصوص پرنده های زینتی و نژادهای گران قیمت میخواهید فعالیت کنید، حساسیت شغل شما دو چندان برابر خواهد شد. زیرا این پرندگان گران قیمت بوده و برخلاف ماکیان در برابر بیماری مقاوم نیستند.

همچنین شرایط تکثیر این پرندگان بسیار متفاوت بوده و در جوجه کشی مصنوعی از این پرندگان باید از نوع خاصی از دستگاه ها استفاده شود. ماشین قابل استفاده برای تکثیر پرنده های زینتی بیشتر دستگاه جوجه کشی خانگی نام دارد که قیمت انواع دستگاه جوجه کشی خانگی را میتوانید در لینک https://joojekeshi.com/price-list/ مشاهده نمایید.
در نظر گرفتن علاقه و توانمندی شخصی
برای موفقیت در هر شغلی باید انگیره و علاقه لازم را داشته باشید. شغل پرورش طیور ممکن است به مذاق خیلی از افراد خوش نیاید و پرستیز شغلی مد نظر آنها را نداشته باشد. با خود صادق باشید و اگر واقعا علاقه مند به فعالیت در این حوزه هستید به آن ورود کنید. در صورت عدم علاقه حتی با انتخاب پرسودترین شاخه پرورش طیور باز هم احتمال شکست شما بسیار حتمی خواهد بود.
زیرا در خصوص پرورش پرنده های زینتی یا اهلی شما با موجودات زنده سر و کار خواهید داشت و باید روزانه با آنها در ارتباط باشید. پرورش طیور برخی جنبه های ناخوشایند دارد. بعنوان مثال محیط نگهداری این پرندگان در بیشتر مواقع بوی نامطبوع فضله پرنده می دهد. یا اینکه با انواع رفتارها و صداها از طرف پرندگان روبه رو خواهید شد.
برای استارت و شروع کار فقط و فقط یک شاخه را انتخاب کنید. حتی از پرورش تعداد کمی پرنده دیگر در کنار پرنده های خود منصرف شوید. اطمینان داشته باشید که این مورد به موفقیت شما بسیار کمک خواهد کرد.

پرورش و نگهداری چند طیور مختلف به هیچ عنوان توصیه نمی شود. زیرا احتمال شیوع بیماری بین طیور مختلف بسیار بالا است. برخی از طیور در بیشتر مواقع به عنوان ناقل بیماری عمل میکنند و خود هرگز درگیر آن بیماری نمیشوند، در حالیکه سایر پرنده را به راحتی آلوده میکنند.
در مورد زیرشاخه ها نیز بهتر است که یکی از آنها را انتخاب کنید. چرا که طول دوره پرورش، نحوه نگهداری، نوردهی، نحوه تغذیه و ... طیور تخمگذار با طیور گوشتی کاملا متفاوت است. اگر بنا به هر دلیل قصد دارید که هم شاخه تخمگذار و هم گوشتی با هم پرورش دهید بهتر است که جایگاه های جداگانه ای برای آنها در نظر بگیرید.
پرنده متناسب با شرایط آب و هوایی منطقه خود را انتخاب کنید
برای اینکه کسب و کار شما توجیه اقتصادی داشته باشد موقعیت جغرافیایی سالن بسیار مهم می است. راه اندازی پرورش طیور در برخی اقلیم ها به دلیل نامساعد بود شرایط آب و هوایی توجیه اقتصادی ندارد. بعنوان مثال در مناطق سردسیر پرورش شترمرغ به دلیل هزینه های زیاد سالن و درصد بالای تلفات به صرفه نیست. در حالیکه در مناطق گرمسیر میتوان با پرورش این پرنده به سودهای بسیار بالایی دست یافت.
البته پرورش برخی از پرنده ها نظیر مرغ یا بلدرچین در بیشتر مناطق و استان ها امکان پذیر است. ولی برای کاهش هزینه های تولید بهتر است که حتما منطقه ای را انتخاب کنید که آب و هوای آن سازگار با پرنده انتخابی شما باشد.
هزینه های تولید را کاهش دهید
هر اندازه که بتوانید هزینه های تولید را کاهش دهید، کسب و کار شما سودآور تر خواهد بود. در خصوص پرورش طیور یکی از هزینه های اصلی مربوط به تغذیه آنها میشود. برای کاهش هزینه خوراک نیز میتوان دان مصرفی طیور را با خرید مواد اولیه در محل سالن تولید کرد.
البته برای تولید دان طیور به انواع تجهیزات مرغداری از جمله دستگاه آسیاب، بالابر و میکسر نیاز خواهید داشت. خرید این نوع تجهیزات برای سالن های بزرگ در دراز مدت کاملا به صرفه تر از خرید دان آماده از بازار می باشد.

همانند هر کسب و کاری مشاغل مرتبط با پرورش طیور نیز چالش های خاص خود را دارند. بعنوان مثال بیماری و تلفات یکی از چالش های بسیار مهم در این صنعت بوده که باعث ایجاد خسارات مالی فراوان میشود.
بنابراین در زمینه بیماری باید به نظافت و بهداشت سالن، رعایت فاصله استاندارد از دیگر واحدهای پرورش دام و طیور، واکسیناسیون به موقع و امور مدیریتی بسیار اهمیت داده شود. برای یک پرورش دهنده طیور، پرندگان سرمایه واقعی او بوده و لازم است که کارآفرین حتما در زمینه مراقبت و نگهداری از این جانداران نهایت سعی و تلاش خود را به کار گیرد.