Thursday, July 19, 2012
الوقت المقدر للدراسة:
موارد بیشتر برای شما

تقسيم كشورهاي عربي بين انگليس و فرانسه طي قرارداد سايكس - پيكو (1916م)

تقسيم كشورهاي عربي بين انگليس و فرانسه طي قرارداد سايكس - پيكو (1916م)
دولت‏هاي استعماري اروپا از سده‏هاي هجده و نوزدهم ميلادي، به دليل حضور و حكومت امپراتوري عثماني بر اكثر نواحي خاورميانه، در صدد تجزيه و كم كردن قدرت حاكميت عثماني بودند. شركت عثماني در جنگ جهاني اول و آغاز شكست‏هاي اين امپراتوري در جنگ، زمينه را براي تامين خواسته‏هاي شوم استعمارگران فراهم آورد و دولت‏هاي انگلستان و فرانسه، نمايندگان خود با نام‏هاي سِرمارك سايكس و فرانسوا پيكو را مامور اين كار كردند. امضاي پيمان استعماري معروف به قرارداد سايكس - پيكو پس از جنگ جهاني اول شرايط سياسي منطقه را براي تفكيك اراضي خاورميانه و تجزيه مستملكات آسيايى امپراتوري عثماني فراهم آورد. به موجب اين قرارداد كه نوعي تباني استعماري و توسعه طلبانه متفقين به شمار مي‏رفت، دولت‏هاي انگليس، فرانسه و روسيه، كشورهاي عربي را كه جزو قلمرو عثماني بودند، ميان خود تقسيم كردند. به اين ترتيب، عراق و اردن، تحت كنترل انگليس و سوريه و لبنان زير سلطه فرانسه درآمدند. هم‏چنين بخش‏هاي شمالي عراق و شرق تركيه در محدوده‏اي به وسعت 50 هزار مايل مربع به روسيه واگذار شد. خاك عراق و فلسطين به خصوص از آن جهت كه در مسير راه زميني انگليسي‏ها به مستعمرات آنان در هندوستان واقع شده بود و تماس آنان را با نيروها و پايگاه‏هايشان در خليج فارس و نواحي جنوبي ايران تسهيل مي‏كرد، ارزش سوق الجيشي و استراتژيكي فراواني براي بريتانيا داشت. فرانسه و انگليس در پي تقسيمات پيمان سايكس - پيكو با يك‏ديگر توافق كردند تا متصرفات خاورميانه‏اي خويش را به اميرنشين‏هاي متعدد تبديل نمايند و در هر اميرنشين، احساسات قومي، نژادي، زباني و مذهبي را عليه دولت عثماني برانگيزند تا راه شكست نهايي عثماني از درون هموارتر گردد. يكي از نتايج سياه اين قرارداد، زمينه‏سازي جهت تشكيل كشور يهودي‏نشين و نژادپرست اسرائيل در فلسطين اشغالي بود كه درحدود سه دهه بعد از امضاي اين قرارداد، عملي شد.


ارسل تعليقاتك
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
الأكثر زيارة في الأسبوع
وزیر کشور 21 فرماندار را از کار برکنار کرد(1350ش)
رحلت "زينب بنت خزيمه" همسر پيامبر(ص) در مدينه‏ي منوره (4 ق)
اعلام موجوديت جبهه پوليساريو در صحراي غربي (1973م)
حسين دادگر (عدل الملك) نماينده اول تهران كه در سه دوره گذشته بر مجلس شوراي ملي رياست داشت از ايران تبعيد شد و از طريق بندر انزلي و باكو به سرعت ايران را ترك نمود. (1314 ش)
ورود "مورگان شوستر" آمريكايي به تهران به منظور اصلاح امور مالي كشور (1290 ش)
آلمان به هلند، بلژيك، لوكزامبورگ حمله نمود و در مدت كوتاهي هر سه كشور را تسخير كرد. (1319 ش)
شهادت شهید رسول کرد امیری (1365ش)
درگذشت محمد گلبن ، پژوهشگر ایرانی (1392ش)
درپی برگزاری مراسم سی امین سالگرد استقلال اسرائیل در یکی از تالارهای پرتلند، ایالت اورگان امریکا، تعدادی از دانشجویان عرب و ایرانی شعارهایی علیه رژیم اسرائیل سردادند(1357ش)
از ساعت15الی 19، مراسم بزرگداشتی در خمین- استان مرکزی- به مناسبت اربعین شهدای شهرهای ایران در مسجد جامع برگزار شد. در پایان ضمن برپایی تظاهرات، شیشه های چندین شعب بانک، روزنامه رستاخیر و... شکسته شد و حدود4 نفر دستگیر شدند.(1357ش)