ناشناس
چگونه از عذاب وجدان اشتباه ناخواسته حین زیارت رها شوم؟
سلام. وقت بخیر، سوال من درباره عذاب وجدانی هست که دارم، نمیدونم چطور جبران کنم. چند سال پیش، ما برای اولین سالگرد ازدواج قرار شد برویم مشهد و آنجا فیش غذا به عروس دامادها میدادن، ولی قبلش یک سخنران دعوت کرده بودن و در طی آن سخنرانی فیش پخش می کردند. در کنار من خانم مسنی نشست، با فاصله یک میز کوچک که بینمان بود، و حدس می زدم مادر دختر که کنارش نشسته باشد. خادم ها اومدند دو نفر بودن و فیش ها رو به دست خانم ها می دادند، به من که رسیدند، دو تا فیش دادند و یک فیش دیگر بعد از پچ پچ درگوشی ای که داشتند به من دادن، یعنی من سه فیش غذا داشتم، آن موقع متوجه نبودم شاید فکر کردند من دختر آن خانم که کنارم نشسته هستم، ولی ورود به جز عروس و داماد هم ممنوع بود، خلاصه سه فیش دادند، ولی من با خودم این طور فکر کردم که به من لطف کردن و سه تا فیش دادند یا به همه سه تا فیش می دهند، دیگر از خانم کناری هم نپرسیدم شما چند فیش دارید و رفتم، حال که چند سال گذشته، عذاب وجدان من رو ول نمیکنه، می گویم شاید برای اون خانم بود اون فیش، اون موقع متوجه نشدم حالا برای جبران چه کاری میشه کرد، این حس عذاب وجدان کم بشه ...چه قدر در این حادثه من مقصر هستم؟
مشاور: سیدامیرحسین موسوی تبار
سلام. با تشکر از مراجعه شما به بخش مشاوره سایت راسخون
کاربر گرامی، درک می کنم که این موضوع پس از گذشت چند سال همچنان باعث ناراحتی شما شده است. عذاب وجدان نشان از ضمیر آگاه و قلب بیدار شما دارد و این خود، نکته مثبتی است.
میزان تقصیر شما:
با توجه به توضیحاتی که دادید، به نظر می رسد شما در آن لحظه، ناآگاهانه و بدون سوء نیت، فیش سوم غذای حضرتی را دریافت کرده اید. احتمالاً تصور کرده اید که این یک لطف یا روال عادی بوده است. با این حال، عدم پرسش از خانم کناری و اطمینان حاصل نکردن از وضعیت، نوعی سهل انگاری محسوب می شود. بنابراین، نمی توان گفت شما هیچ تقصیری ندارید، اما این تقصیر، عمدی و آگاهانه نبوده است.
راهکارهای جبران و کاهش عذاب وجدان:
1. استغفار و توبه: اولین قدم، استغفار از خداوند متعال به دلیل این سهل انگاری است. از صمیم قلب توبه کنید و از خداوند بخواهید شما را ببخشد.
2. صدقه و احسان: به نیت آن خانم و زائران نیازمند، مبلغی را به عنوان صدقه به یک موسسه خیریه یا به طور مستقیم به افراد نیازمند اهدا کنید. می توانید این صدقه را به نیت برآورده شدن حاجت آن خانم و رفع گرفتاری از او بپردازید.
3. زیارت نیابتی: اگر امکانش برایتان وجود دارد، به نیابت از آن خانم به زیارت امام رضا (علیه السلام) بروید و برای او دعا کنید. اگر امکان سفر ندارید، می توانید از کسی بخواهید به نیابت از او زیارت کند.
4. انجام عمل خیر: در حد توان خود، یک عمل خیر انجام دهید و ثواب آن را به روح آن خانم و همه زائران امام رضا (علیه السلام) هدیه کنید. این عمل می تواند هر چیزی باشد، از کمک به یک نیازمند گرفته تا انجام یک کار داوطلبانه در یک موسسه خیریه.
5. تصمیم بر عدم تکرار: با خود عهد کنید که در موقعیت های مشابه، دقت بیشتری به خرج دهید و از بروز چنین اشتباهاتی جلوگیری کنید.
6. دعا برای آن خانم: از خداوند بخواهید که اگر حقی از آن خانم ضایع شده، آن را جبران کند و به او خیر و برکت عطا فرماید.
7. تلاش برای یافتن آن خانم (در صورت امکان): اگر اطلاعاتی از آن خانم دارید یا به هر نحوی می توانید او را پیدا کنید، با او تماس بگیرید و از او عذرخواهی کنید. این کار می تواند به آرامش شما کمک زیادی کند. (البته این مورد الزامی نیست، به خصوص اگر احتمال می دهید این کار باعث ناراحتی بیشتر او شود.)
8. یادآوری نیت خیر: به خود یادآوری کنید که نیت شما در آن زمان، استفاده از فیش برای بهره مندی از غذای متبرک حرم بوده و هیچ قصد سوء استفاده یا تضییع حق کسی را نداشته اید.
نکات مهم:
- خداوند بخشنده و مهربان است و اگر توبه شما صادقانه باشد، حتماً شما را خواهد بخشید.
- هدف از این راهکارها، جبران اشتباه و آرامش قلب شماست.
- نیازی نیست خود را بیش از حد سرزنش کنید.
- به یاد داشته باشید که امام رضا (علیه السلام) رئوف و مهربان است و حتماً شفاعت شما را خواهد کرد.
با انجام این راهکارها، انشاءالله عذاب وجدان شما کاهش خواهد یافت و آرامش به قلب شما باز خواهد گشت.