روز عید فطر یکی از اعیاد عظیم مسلمانان است. این روز از آن جهت عید نامیده شده که مسلمانان پس از یک ماه مبارزه با هوای نفس به پیروزی رسیده و بر لشگریان شیطان فائق آمده اند و توانسته اند به خوبی از عبودیت و بندگی الهی بیرون آیند.
روش مسلمانان در پی سنت ائمه معصومین (علیهم السلام) بر آن است که این روز را مبارک داشته و به یکدیگر تبریک و تهنیت گویند. امام سجاد در دعای چهل و پنجم صحیفه مبارکه سجادیه می فرمایند:
وَ بَارِكْ لَنَا فِي يَوْمِ عِيدِنَا وَ فِطْرِنَا
«خداوندا! این روز عید و فطر را بر ما مبارک گردان»
و سپس دعا میکنند:
اللَّهُمَّ إِنَّا نَتُوبُ إِلَيْكَ فِي يَوْمِ فِطْرِنَا الَّذِي جَعَلْتَهُ لِلْمُؤْمِنِينَ عِيداً وَ سُرُوراً ، وَ لِأَهْلِ مِلَّتِكَ مَجْمَعاً وَ مُحْتَشَداً
«خداوندا ما در روز عید فطر که آن را برای اهل ایمان عید و شادمانی و برای اهل دینت محل اجتماع و گردهمایی قراردادی به درگاه تو توبه مینماییم.»
از این جمله میتوان فهمید که روز عید فطر از آن روی اهمیت یافته که زمانی است برای سرور و شادمانی مسلمانان و عظمتش از آن جهت است که در این روز مسلمانان اجتماع مینمایند و گرد همدیگر جمع شده و اعمال عبادی از جمله نماز عید فطر را به جای می آورند .
پس در چنین روز با عظمتی بهتر آن است که از گناهان خود به درگاه الهی توبه نموده و از او طلب بخشش نماییم .
حضرت مولی الموحدین ، امیرالمومنین(علیه السلام ) در روز عید فطر خطبه ای خوانده و فرمودند:
ایها الناس! ان یومكم هذا یوم یثاب فیه المحسنون و یخسر فیه المبطلون وهو اشبه بیوم قیامكم، فاذكروا بخروجكم من منازلكم الى مصلاكم خروجكم من الاجداث الى ربكم واذكروا بوقوفكم فى مصلاكم و وقوفكم بین یدى ربكم، واذكروا برجوعكم الى منازلكم، رجوعكم الى منازلكم فى الجنه.
سید احمد سجادی