ناشناس
انتخاب رشته
با سلام ببخشید من لیسانس مترجمی زبان انگلیسی دارم و الان برای ارشد آموزش زبان انگلیسی ثبت نام کردم اما شک دارم به ادامه در رشته های زبان. حال از شما یک مشاوره می خواستم چون خودم دیپلم ریاضی فیزیک دارم...
مشاور: احسان فدایی
با سلام و تقدیم احترام خدمت شما پرسشگر محترم!
طبیعتا اینکه لیسانس زبان انگلیسی را آغاز کرده و به پایان رسانده اید دارای یک توانمندی در این رشته هستید و توان ادامه آن را دارید. ما نمی دانیم در گذشته رشته ریاضیفیزیک را بر چه اساسی انتخاب نموده اید ولی معمولا انتخاب رشته های دبیرستان دقیق صورت نمی گیرد و بر اساس یک سری مؤلفه ها و باور ها اشتباه دانش آموز رشته خود را انتخاب می کند و در مقاطع دانشگاهی مجبور به تغییر در آن می شود.
تغییر رشته، نوعی حرکت بر خلاف جریان آب است و امری محال نیست و مطمئن باش هیچ راهی برای این تصمیم بسته نیست ولی زمان و صبر و پشتکار نیاز دارد. دیده شده که انسانی در سنین بالا با عدم تناسب بین رشته قبلی و فعلی، دست به تغییر مسیر مطالعات خود زدهاند و موفق هم شدهاند. پس تغییر از هر رشتهای با هر رشتهای در هر زمانی ممکن است ولی برای موفق شدن تنها یک شرط دارد و ان این است که تغییر بر طبق علاقه و با توجه به توانایی و ضعفها باشد. اگر کسی به کاری علاقه داشته باشد، به این صورت که هم در فکرش و هم در احساسش و هم در رفتارش این علاقه موج بزند؛ همه سختی های راه را تحمل میکند.
برای انتخاب مسیر تحصیلی ، باید توجه اصلی خود را ابتدا بر روی استعدادها، توانایی ها و علایقی که منطبق با توانایی هایتان است، متمرکز کنید و بعد از آن نگاهی هم به آینده شغلی و بازار کار داشته باشید؛ افراد فراوانی هستند که تنها به فکر بازار کار بوده اند و پس از انتخاب رشته، متوجه شده اند که یا علاقه ای به آن رشته ندارند و یا توانایی های لازم برای تحصیل در آن رشته ای که به نظر خودشان بازار کار خوبی داشته در وجودشان نبوده و آن ها را نیز نتوانسته اند در خود ایجاد کنند. خیلی اوقات این دانشجویان از تحصیل انصراف می دهند، یا به خاطر نمرات کم اخراج می شوند. اگر هم فارغ التحصیل شوند، فارغ التحصیلی بی علاقه یا کم دانش هستند و این بی علاقگی و کم دانشی، بازار کار مناسبی در آینده برای آن ها ایجاد نمی کند؛ اما اگر کسی به رشته ای علاقه مند باشد و توانایی های لازم را برای تحصیل در آن رشته داشته باشد و تلاش هایش هم هماهنگ با علایق و توانایی هایش باشد، فارغ التحصیلی متخصص خواهد شد و تا بالاترین مدارج تحصیلی هم پیش خواهد رفت؛ بازار کار برای فرد متخصص در هر رشته ای فراهم خواهد شد.
درست است که علاقه به یک رشته از عوامل موفقیت تحصیلی است، اما نکته ای که در دل این علاقه مستتر است، و برخی افراد، به آن توجهی نمی کنند، توانایی ها و استعدادهای فرد است که باید منطبق با علاقه اش باشد. اگر این توانایی ها در فرد نباشد، یا با تلاش هایش نتواند آن ها را در خود ایجاد کند، این علاقه ثمری نخواهد داشت و فرد را با شکست مواجه خواهد کرد. مثلاً افراد فراوانی هستند که علاقه به خلبانی دارند ولی توانایی های لازم را ندارند و با تلاش خود هم نمی توانند آن ها را ایجاد کنند؛ این افراد اگر به رشته خلبانی ورود پیدا کنند، نباید انتظار موفقیت از خود داشته باشند. این را فراموش نکنید که برای موفقیت در هر رشته ای باید مثلث «علاقه و انگیزه» ، «استعداد و توانایی» و «تلاش و پشتکار» را تشکیل دهید تا موفق شوید، هر کدام از این ها نباشد، احتمال موفقیت هم نیست. علاقه بدون توانایی و استعداد، کاری را پیش نمی برد؛ توانایی کاری را داشتن و بی علاقه بودن به آن هم همینطور؛ اگر هم علاقه و هم استعداد و توانایی باشد ولی سستی و تنبلی جایگزین تلاش و پشتکار شود هم نتیجه ای جز شکست در بر نخواهد داشت. این نکته را همیشه در نظر بگیرید که جامعه انسانی هر لحظه در حال تحول است و نمی توان به طور قطعی گفت در سالیان آتی کدام رشته آینده شغلی و بازار کار بهتری دارد؛ ممکن است در حال حاضر رشته هایی خاص، بازار کار مناسبی داشته باشند ولی در چند سال بعد به هر دلیلی (برنامه ریزی های نامناسب، اشباع شدن نیروی انسانی مورد نیاز در آن رشته و ...) اینگونه نباشد. البته نیافتن شغل هم، همیشه مخصوص افرادی است که در رشته تحصیلی شان متخصص واقعی نیستند و تنها مدرکی گرفته اند، وگرنه فردی که در رشته تحصیلی خود متبحر باشد، جذب کار خواهد شد و یا خود، کار آفرینی می کند.
در هر صورت به علاقه و استعدادتان توجه کنید و رشته مورد نظرتان را انتخاب نمایید البته از نظر ما بهتر است زبان را ادامه دهید.
موفق باشید.