ناشناس
در امتحانات با تقلب نمره گرفتم و به مرحله ی بالاتر رفتم حکمش چیست؟
سلام.من تا سال دوم دبیرستان شاگرد بسیار زرنگ و درس خونی بودم اما در سال سوم متوسطه و پیش دانشگاهی به خاطر افسردگی شدید و درس نخوندن در امتحانات پیش ترم تقلب کردم.امتحانات ترم روتقلب نکردم اما چون در بعضی از اونها نمره ی لازم رو کسب نکردم به کمک پیش ترم های تقلبی پاس شدم.درسال سوم دبیرستان فکر میکنم۳درس و در ترم اول پیش دانشگاهی هم۳درس رو به این ترتیب قبول شدم.بقیه درس ها رو ۱۰یا بالای۱۰شدم اما این درس ها هم با پیش ترم های تقلبی جمع شد و نمراتم بالاتر رفت مثلا از۱۰ به ۱۲ ارتقا پیدا کرد.من هنوز ترم دوم پیش دانشگاهی رو امتحان ندادم و بعد از متنبه شدن سعی کردم تقلب نکنم و درپیش ترم دوم فقط یک درس رو تقلب کردم وبعد از اون هرگز کارم رو تکرار نکردم. و امتحانات ترم دوم رو تقلب نخواهم کرد.حالا مشکل اینه که ایا مدارک تحصیلی سوم و پیش من اشکال شرعی دارن؟با توجه به اینکه دوماه دیگه به کنکور مونده و یکی از شروط کنکور داشتن دیپلم و مدرک پیش هست و من تقلب کردم ایا مجاز هستم با ارائه ی این مدارک در کنکور شرکت کنم؟اگه کنکور شرکت کنم و قبول بشم حق کسی رو ضایع کردم؟حالم خیلی بده من سالها برای رسیدن ب بهترین مدارج تلاش کردم و همیشه سعیم بر دوری از گناهان بوده ولی نمیدونم چطور توی دام تقلب افتادم.فشارهای روحی و روانی و مشکلات زیادی که توی این دوسال برام به وجود اومد باعث شد به این کار روی بیارم.تکلیف من چی هست؟مرجع من ایت الله مکارم هت فتواهاشون رو خوندم ولی به نتیجه ی جامعی نرسیدم.
مشاور: محمد علی رضایی
با سلام واحترام
پرسشگر گرامی: در حرمت تقلب میان فقها اختلافی نیست، همه ی مراجع عدم جواز تقلب را به عنوان فتوا نقل می کند.[رساله ی دانشجویی، مسئله ی 539] پس لازم است با توبه و استغفار کاملا از گناه اجتناب کنید.
حال که در امتحانات با تقلب نمره ی قبولی کسب کرده اید و به مرحله ی بالاتر رفته اید حکمش چیست؟ پاسخ مراجع عظام این چنین است
حضرت آیت الله خامنه ای: تقلب حرام است، ولی اگر تخصص و مهارت لازم را برای مرحله ی بالاتر دارد و مقررات رعایت شده، استفاده از مرحله ی بالاتر اشکال ندارد.
حضرت آیت الله بهجت: باید جبران کند آن درس را.
حضرت آیت الله تبریزی: تقلب دروغ عملی است و جایز نیست و اگر کسی این کار را کرد و متصدی کاری شد که تخصص نمی خواهد و مانند دیگران کار کند، مانعی ندارد و در صورتی که آن کار تخصص می خواهد و شخص مذکور تخصص آن را ندارد، تصدی آن جایز نیست.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی: در صورتی که در یکی دو ماده ی درسی تقلب کرده باشد، هرچند کار خلاف کرده، ولی مدرک گرفته شده و ادامه ی تحصیل و استخدام با آن مدرک اشکال ندارد.
حضرت آیت الله سیستانی: استفاده ی او اشکال ندارد، گرچه عمل او (تقلب) جایز نیست».[مسائل جدید از دیدگاه علما و مراجع تقلید، ج 3، ص 211]
موفق و پیروز باشید