ناشناس
شوهرم اصلا نماز نمی خواند و روزه نمی گیرد، چکار کنم؟
سلام
من شوهرم اصلا نماز نمی خواند روزه نمیگیرد ، حرام خوری می کندما کنتور برق و آب را دستکاری می کند،شوهرم را دوست دارم ولی دلم نمی خواهد که اینقدر بی ایمان باشد راه برخورد با همسرم چیست ؟ چگونه رفتار کنم تا تشویق به نماز خواندن و کارهای خوب و مثبت باشد؟ من خودم نماز میخوانم قران میخوانم و.....
مشاور: محمد علی رضایی
با سلام و احترام
پرسشگر گرامی: تلاش شما برای نهادینه کردن روح عبادت خصوصا تشویق همسرتان به نماز و روزه، همچنین پایبندی به حلال و حرام کاری ارزشمند و قابل مباهات است که باید در کمال اخلاق اسلامی طبق مبانی علوم دینی به نتیجه مطلوب برسد، لذا ابتدا بایستی زیر بناهای فکری همسرتان را مورد بررسی قرار داده و در اصلاح آن بکوشید. دیدگاه فرد در مورد خداوند، جهان هستی، انسان، معاد و... اموری است که دارای نتیجه مستقیم بر عملکرد فرد است . پس باید به تقویت و اصلاح این مبانی کوشید.
چون نماز و روزه همچنین زندگی حلال عملی است که در مجموعه عقیده توحیدی، دارای معنا و فلسفه است . انسان طبق فطرتش همواره به چیزی که برایش اهمیت دارد، توجه و اهتمام میورزد. یکی از دلائل مهم اهمال در به جا آوردن آنها، عدم شناخت فلسفه آنهاست. لذا لازم است با استفاده از آیات و روایات ایشان را با فلسفهنماز آشنا سازید که عبارتند از:
1 - یاد خدا: قرآنمجید میفرماید: "أقم الصلاة لذکری؛ نماز را بر پا دار تا به یاد من باشی".(طه/ آیه14)
2 - مغفرت: رسولخدا میفرماید: "نماز مانند آبجاری است که آلودگیها را از بینمیبرد. هر زمان که انسان نماز میخواند گناهانی که میان دو نماز انجام شده است، از میان میرود."(وسائلالشیعه، ج3، ص217)
3 - باز دارنده از گناه: قرآن مجید میفرماید: "نماز انسان را از زشتیها و منکرات باز میدارد."(عنکبوت/ آیه49)
4 - پرورشفضائل: نماز خود پرستی و آثار بد آن را محو میکند: امام علی(ع) میفرماید: "خداوند ایمانرا برای پاک سازی انسانها از شرک و نماز را برای پاک سازی از کبر واجب کرد.(نهجالبلاغه، حکمت 252)
5 - شکر و سپاس از نعمتها:نماز عالیترین شکل سپاسگزاری از منعم حقیقی است.
6 - تقویت اراده: اقامةنماز در اوقات معین، روح انضباط و تسلط بر نفس درمقابل را در انسان تقویت میکند.
نمازگزار از طریقنماز از قدرت لایزال الهی مدد میجوید و بر مشکلات چیره میآید، و روبه حرام نمی آورد پس در ابتدا بایستی این مجموعه شناخته شود تا نماز جایگاه خود را در ذهن و اندیشه فرد باز نماید، از این رو شناخت صحیح و سالم و واقعی را در ذهن شخص رقم بزنید . او را به صورت مستقیم و غیرمستقیم از این واقعیت آگاه سازید. مانند این که گوشزد گردد که در بینش توحیدی اسلام و دیگر ادیان الهی، انسان موجودی است که به سوی کمال و لقای پروردگار در حرکت است: «انا لله و انا الیه راجعون؛ از خدائیم و به سوی او باز می گردیم».
حال در این مسیر، ابزارهایی به مدد انسان می آید، تا او را از فراموش کردن مسیر و هدف باز دارد که از مهم ترین آن ها «نماز» است: «اقم الصلاه لذکری؛ نماز را برای یاد من بپا دار».
آدمی بدون نماز راه را گم خواهد کرد. نمازهای پنج گانه همانند چراغ های برق هستند که مسیری طولانی و پر خطر را روشن کرده اند تا کسی راه را گم نکند و به بیراهه و سقوط کشانده نشود. آنچه که موجب می گردد. برخی از نماز، روی گردان باشند و یا نسبت به آن تساهل کنند، ندانستن فلسفه نماز و یا درکی غلط از آن است .
برخی چنین می پندارند که نماز انسان، نیازی را از خداوند برطرف می کند که البته خیالی واهی است . خداوند نیازی به هیچ مخلوقی ندارد. از این رو آنچه که به عنوان عبادات بر آن تأکید شده، جملگی در جهت کمال انسان است .
این اطلاعات را به دو روش مستقیم و یا غیرمستقیم می توان منتقل کرد . انتخاب روش به روحیه مخاطب و توان روحی و علمی شما بستگی دارد. مانند این که خود، این گونه مطالب را گوشزد کنید . در صورت عدم پذیرش از طرف مخاطب دیگران بگویید و یا کتاب های معرفی شده را در اختیار او بگذارید: پرتوی از اسرار نماز، قرائتی؛ اسرار الصلاه، ملکی تبریزی؛ آداب الصلاه، امام خمینی؛ صلاه الخاشعین، دستغیب؛ اسرارالصلاه، جوادی آملی
در هیچ یک از مراحل ارشاد و راهنمایی از برخورد نیک و ملاطفت آمیز و احترام نهادن دور نشوید. با فشار و اجبار کسی را نمی توان هدایت نمود . چه بسا تأثیر منفی آن بیش تر از هدایت گردد.
تبلیغ عملی داشته باشید. یعنی باید آثار خواندن نماز، مانند دوری از گناهان، داشتن اخلاق نیکو، کمک به دوستان و وفاداری و فداکاری، پاکیزه بودن در ظاهر و باطن، اعمال نیک و شایسته و برخورد خوب و... در رفتار و کردار و گفتارتان نمایان باشد. بهترین روش تبلیغ از یک عمل دینی و نیک، تبلیغ عملی است.
هر شخصی یک نقطه پذیرش و به قول معروف «رگ خوابی» دارد. سعی کنید این رگ خواب و نقطه پذیرش را به دست آورید . از این کانال وارد شوید و هدف خود را تعقیب کنید. به صرف این که باید شخصی را هدایت کرد، بسنده نکنید، بلکه با مطالعه روی خصوصیات وی راه نفوذ در او و جلب نظر او را به دست آورید و اقدام کنید.
زن و شوهر میتوانند نقشآفرینی حیاتی گستردهای بر یکدیگر داشته باشند. البته کیفیت و میزان اثرگذاری و اثر پذیریها بسیار متفاوت است. آنچه در این جا با اهمیت میباشد، داشتن درک روانشناختی ژرف و درستی از طرف مقابل است.
دقیقاً باید راههای نفوذ و تأثیرگذاری بر همسر خود را بشناسید . متناسب با آن برنامه ریزی کنید. بدون داشتن چنین درکی چه بسا بسیاری از زحمات شما بینتیجه یا کم ثمر خواهد بود. بنابراین اگر شوهر شما خودگرا و منطقپذیر است ،باید با زبانی بسیار منطقی و مستدل او را قانع سازید. اگر فردی نصیحت و انذارپذیر است، باید بیش تر بر جنبههای عقوبتی ترک نماز و روایات و حکایات وارده در این مورد با او سخن گویید. اگر احساس میکنید با محبت بیش تر میتوانید او را به سوی خدا بکشانید ،باید از همین طریق وارد شوید . اگر راههای دیگری بر او مؤثر است تا جایی که با احکام شرع انطباق دارد، از آن راهها استفاده کنید. بیان تأثیرات منفی ترک نماز و روزه و استفاده از روایات بیان شده توسط اهل بیت (ع ) در این زمینه بسیار موثر است . به خصوص اگر به روش غیرمستقیم ارائه گردد و موجب تنبه و موعظه کردن را فراهم سازد. یعنی غیر از ارائه شناخت باید در صدد موعظه گری و تنبه قلبی وی نیز برآیید .با ترس و بیم دادن از عذاب اخروی و پیامدهای منفی ترک نماز و روزه دل او را از غفلت آزاد سازیم .
این راهکارها هم به صورت مستقل و هم به همراه یکدیگر می تواند مؤثر باشد. خوب تر آن است که روشنگری و موعظه و... همراه هم ارائه گردد تا نافذتر افتد.
البته اگر خودتان انجام وظایف دینی از جمله نماز خواندن را جدی بگیرید، در همسرتان تأثیر می گذارد و به موازات آموزش تعالیم دینی، لازم است. عواطف دینی را پرورش دهید. شرکت در مراسم مذهبی از قبیل نماز جماعت مسجد، نماز جمعه، مراسم اعیاد مذهبی و مراسم سوگواری در ماه محرم و جلسات دینی در پرورش عواطف دینی ایشان بسیار مؤثر است. حضور در این قبیل برنامهها پیوند قلبی را با دین و معنویات افزایش میدهد و زمینه را برای شکوفایی ایمان فراهم میسازد.
دقت فرمائید دوستان در بازسازی شخصیت افراد نقش حیاتی دارند. بر این اساس برای تشویق همسرتان، از دوستان ایشان استمداد بجویید . اگر دوست شایستهای ندارد، زمینه ارتباط با دوستان نماز خوان و مؤمن را فراهم نمایید.
در این بین، تشویق نقش اساسی دارد. لذا در مراحل نخست نمیتوان توقع داشت همه افراد با انگیزه عالی به نماز و انجام تکالیف بپردازند. غالب مردم به چنان مرحلهای از کمال نرسیدهاند که به تحسین و ستایش محتاج نباشند. از این رو لازم است همسرتان را با تشویق گفتاری یا عملی به نماز خواندن فرا خوانید.
از خدا استمداد بطلبید و مأیوس نباشید. حالات انسان متفاوت است. بسیار شده که ما نسبت به کسی مأیوس می شویم، ولی برخلاف تصور ما، شرایطی فراهم میشود و طرف متحوّل میگردد. تجربه و تاریخ شواهد زیادی را نشان میدهد که به طور غیر مترقّبه کسی دگرگون گشته و سرنوشت دیگری پیدا کرده است.
در عین حال اگر آثار مثبت چندانی مشاهده نکردید، نگران تأثیر پذیری از ایشان نباشید، البته با جدیت تمام از ایمان و عمل صالح خود به دقت مواظبت نموده و فروگذار نکنید . همواره از خداوند حفظ ایمان و دیانت خود را طلب نمایید ؛ چه بسا در طول زمان بقای ایمان شما ،اثر سازندهای در ایشان ایجاد کند. از طرف دیگر سرمایه گذاری جدی روی فرزندان خود نمایید. در موارد بسیاری دیده شده ایمان و اعمال فرزندان بر والدین تأثیر گذاشته و موجب هدایت آنان شده است.
موفق و پیروز باشید