ناشناس ( تحصیلات : فوق دیپلم ، 50 ساله )
سلام نوه ای دارم 3 ساله بسیار پر تحرک ،کنجکاو و پرسشگر اما از خرابکاری و انجام کارهای منفی دریغ نمی کند اگر یک لحظه مراقبت نشود یک خرابکاری می کند ماژیک بر میدارد دیوارها را رنگی کند ، کرمی ببیند در قسمت های مختلف خانه پخش میکند ، پمادی ببیند سریعا باز و داخل خانه پخش می کند خرابکاری به قولی از سر و کله اش می ریزد چکار باید کرد روز بروز هم شدیدتر می شود
مشاور: خانم ضیایی
سلام و احترام خدمت شما پرسشگر گرامی. بیان کردین "نوه ای 3 ساله دارید که بسیار کنجکاو و پرسشگر اما خرابکار هست و کارهای منفی انجام می دهد" درباره ی طرز صحیح رفتار با کودک، نکاتی را خدمتتان عرض می کنم:
- در این دوره ( ۳ سالگی) به دلیل اینکه کودک شروع به راه رفتن میکند چندین اتفاق مهم در زندگی او رخ میدهد: کنجکاوی برای کشف، تجربه و احساس دنیای پیرامون خود که با درد و لذت همراه است. توانمندی دور شدن از مادر به انتخاب خود و تجربه کردن آزادی. خواستار استقلال و خودمختاری و مقاومت در مقابل جلوگیری از مستقل شدن
- کودک نوپای کنجکاوی که به همه چیز دست میزند نشانه سلامت و هوش او میباشد. وقتی کودک بین یک تا سه ساله دارید خانه مال اوست. خانه را برای کنجکاوی او امن کنید و وسایل شکستنی و خطرناک را از جلوی چشم او بردارید تا مجبور نشوید دائم او را امر و نهی کنید. مثلا قوطی کرم، وسایل آرایشی،... را از دسترس کودک دور نگه دارید و برای نقاشی روی دیوار هم میتوان چاره ای اندیشید که کودک این لذت را حس کند. بخشی از اتاق کودک را کاغذ دیواری قرار داد تا به راحتی بتواند نقاشی اش را بکشد. کودک تا سه سالگی با داشتن آزادی، پر پرواز پیدا میکند . کودکان خجالتی یا لجباز این آزادی را در سه سال اول نداشته اند.
- کودک نوپای خلاق عاشق آب بازی، خاک بازی، کشف محیط اطراف، لمس وسایل لمس غذاها، بازی در طبیعت است. والدین باید به این مرحله از رشد فرزندشان آگاه باشند و با بکن نکن بی دلیل و سخت گیری وتلاش برای داشتن فرزندی تمیز، مؤدب و مرتب، کنجکاوی و خلاقیت را در فرزندشان از بین نبرند. در واقع مادرانی که کودک خردسال دارند باید پذیرای این مساله باشند که تا چند سال نمی توان خانه ای تمیز و مرتب داشت مگر اینکه بخواهند کودکی مثل ربات تربیت کنند.
- کودک نیازمند استقلال داشتن است و گاه برای به دست آوردن این استقلال، لجبازی میکند. بنابراین نباید به صورت مستقیم کودک را از خواسته هایش منع کنید که او آشفته شود. بلکه گاهی لازم هست، حواس کودک را به چیز دیگه ای پرت کنیم.
- بچه ها هیچ کار بدی را عمدا و برای اینکه بخواهند لج شما را در بیاورند، انجام نمی دهند و بسیاری از کارها را صرفا برای جلب توجه انجام می دهند.توصیه من به والدین این است که هر روز یک زمان با کیفیت حداقل نیم ساعت صرف کوچولوی خود کنید و با او فعالیت مورد علاقه اش را انجام دهید ( باهاش بازی دلخواهش را بکنید ) و اینکار را هر روز و مستمر انجام دهید(مانند آب و غذا دادن به کودک) تا رابطه کودک با شما عمیق تر شود.
- به کارهای خوبش عکس العمل مناسب نشان دهید و او را تشویق کنید و کارهای منفی را در مواقعی که آسیب زا نیست نادیده بگیرید تا رفتارهای مناسب تقویت شود و این کار توجه طلبیش ارضا می کند و نیازی به جلب توجه منفی پیدا نمی کند.
و درنهایت، آگاهی از مراحل رشد کودک و طرز برخورد صحیح با آن دوره ی سنی می تواند در کاهش بسیاری از مشکلات رفتاری کودک راهگشا باشد. و در این وهله ی سنی آنچه مهم است حفظ استقلال و خودمختاری کودک با فراهم کردن یک محیط امن، سالم، بی خطر که او بتواند به کنجکاوی های خود بدون مانع و امر و نهی، بپردازدتا تحریک و برانگیختگی مغزش صورت بگیرد و باعث رشد و خلاقیتش شود.
با آرزوی موفقیت برای شما