ناشناس
از زبان تلخ بودن شوهرم در عذابم" چه کنم؟
سلام، من سه ماهه ازدواج کردم شوهرم زبان تلخی داره و اصلا نمیشه باهاش صحبت و درد دل کرد. با اینکه هیچ مشکلی با هم نداریم و خیلی همدیگه رو دوست داریم و زمانی که بهش محبت میکنم رفتار عکس نشون میده و در مقابل توجهم بد صحبت و رفتار میکنه.
مشاور: مشاور راسخون
سلام همراه گرامی
درست است که تحمل این رفتار برای زوجین بسیار سخت است اما باید گفت این مشکلی نیست که راه حلی برایش وجود نداشته باشد. بهطور قطع چگونگی برخورد با یک همسر بد زبان، به میزان شکیبایی شما بستگی دارد.
با همه قوا حریمها را حفظ کنید! یکی از حقوقی که زن و شوهر باید آن را برای طرف مقابل رعایت کنند، دوری از بدگویی و بدزبانی است؛ چرا که اثر آن زدودن محبت و عشق زن و شوهر نسبت به یکدیگر است و چنین رفتار ناپسندی ریشه محبت را خشک میکند اگر زن در برابر شوهر بدزبانی کند، در همان جمله اول احساس مرد را جریحهدار میکند. اگر مرد چنین رفتاری انجام دهد به محبت همسر خود صدمه وارد کرده است. اگر این تندخویی و بدزبانی از طرف هر دو ادامه پیدا کند قطعا حرمتها شکسته میشود و ممکن است محبت به نفرت تبدیل شود؛ درحالیکه ستون اصلی برپایی خانواده محبت است. بنابراین هم زن و هم شوهر باید همه تلاش خود را بهکار بگیرند تا اجازه ندهند محبت بین آنها به وسیله این بیاحترامیهای کلامی از بین برود.
همسرتان را خلع سلاح کنید! «آنقدر بدیهای او مرا اذیت کرده که نمیخواهم خوبیهای او را به چشم بیاورم». دقیقا آنچه خطرناک و سم مهلک زندگی مشترک بهحساب میآید، همین مسئله است. شما میتوانید با یادآوری خوبیهای او با رفتارهای بد همسرتان مقابله کنید. این یک قاعده کلی است؛ یعنی خوبیهای کوچک و پیش پا افتاده همسرتان که بد زبان و بد گفتار است را برای خودتان درنظر بگیرید و در مقابل او به بیان آنها بپردازید. با یادآوری خوبیها و نکات مثبت به همسرتان او را یاری کنید تا بدیهایش را کنار بگذارد؛ بهطور قطع با ادامه این رفتار از سوی شما او با خود فکر میکند که من چرا با وجود این همه خوبی، این رفتار بد را نمیتوانم کنار بگذارم و دل همسرم را که خوبیهای مرا میبیند با زبانم بلرزانم.
به ظرفیت خود رسیدگی کنید! طبیعی است که هر آدمی ممکن است در مقابل خشونت و آزارهای کلامی و طعنه و نیش و کنایه کم بیاورد و خشمگین شود و احساسات پرخاشگرایانه از خود بروز بدهد. مخصوصا اگر این آزارها از طرف نزدیکترین فرد زندگی آدم باشد دردناکتر و غیرقابل تحملتر است. برای پیشگیری و حتی درمان این خلق و خو در همسرتان بهتر است قدرت مدیریت جریانها را مهربانانه و عاشقانه بهعهده بگیرید؛ یعنی وقتی که همسرتان به هر دلیلی با بهانه یا بیبهانه اقدام به آزار کلامی و بدگفتاری میکند باید آنقدر ظرفیت امنیت عاطفی خود را با عبادت، روشهای معنوی، ورزش و تغذیههای سالم بالا ببرید که بتوانید فشار عصبی خود را در این مواقع به حداقل ممکن برسانید. با این رفتارتان در نهایت آرامش به همسرتان کمک خواهید کرد که خشمش را تخلیه کند.
آبروی همسرتان را حفظ کنید! مادر و پدر و خواهر و برادر شما به این علت که به شما وابستگی عاطفی دارند، خیلی دوستتان دارند. بنابراین طبیعی است که با کوچکترین اذیت و آزاری که برای شما پیش بیاید فوق العاده ناراحت میشوند و اگر آدمهای خیلی عاقل و مدبری نباشند این مشکل را بیشتر میکنند. اگر آدمهای مدبری هم باشند این مشکل را حل میکنند اما در گوشه ذهن آنها تلخی رفتار این آدم باقی میماند و سخت میتوانند آن را از ذهن خود دور کنند.شما بهعنوان یک همسر، هم تلخکامی و تلخ رفتاری را از همسرخود دیدهاید و هم روابط خوب و عاشقانه او را. آن خوشیها میتواند این بدیها را از بین ببرد ولی در مورد مادر و خواهر و برادر شما این مسئله اتفاق نمیافتد.
ابزار سکوت را دریابید! بدزبانی و آزار کلامی همسر شما با پاسخ گفتن شما قطعا بیشتر میشود؛ چون خشم بهدنبال طعمه میرود. اکثر همسران وقتی که طرف مقابلشان به خانواده آنها بد میگوید سکوت نمیکنند بلکه متأسفانه مقابله به مثل میکنند و با این رفتار غلط آتش کینه و دعوا بیشتر میشود. این یک قاعده کلی در سبک زندگی اسلامی است که هر موقع کسی به شما دهها حرف ناروا زد به او بگویید که اگر 10حرف ناروای دیگر بزنی یکبار هم جواب تو را نمیدهم. زندگی ائمه بزرگوار به ما یاد داده است که هرگاه حرف بیخود و بیهودهای از سوی کسی به شما گفته شد از کنار آن عبور کنید. درست مثل یک ماهی که در دست کسی به راحتی نمیماند و سُر میخورد.
محبت بهترین راه پیشگیری است"کسی که اقدام به آزار کلامی میکند شروعکننده یک بازی غلط است. این افراد اصلا ابایی ندارند که مدام همسرشان را از خود ناراحت کنند. با خود فکر کنید که با این رفتار میخواهید چه چیزی را بهدست آورید؟ آیا میخواهید در زندگی مشترک قدرتتان را به رخ همسرتان بکشید یا میخواهید او را از خودتان بترسانید. خب اگر شما چنین قدرتهایی دارید آن را در راستای بهتر شدن زندگیتان بهکار ببرید؛ مثلا به جای اینکه این همه انرژی صرف کنید که همسرتان را آزار دهید به او بگویید که اگر همه دنیا را هم به من بدهند من به زن دیگری غیر از تو نگاه نمیکنم یا تو بهترین مرد دنیا هستی. یکی از اصول مهم زندگی مودت و رحمت است که خدا در بین زن و شوهر پس از عقد جاری میکند پس همواره به این اصل توجه کنید و ملاحظه یکدیگر را بکنید.
ریشهیاب خوبی باشید" اگر احساس میکنید که آزارها و خشونتهای کلامی و زبانی و طعنهها و کنایههای همسرتان هر روز بیشتر میشود و ادامهدار شده حتما با خودتان فکر کنید که این رفتار او چه علتهایی میتواند داشته باشد؟ ریشهیابی کنید تا بتوانید مشکل را حل کنید اما برای این ریشهیابی با خودتان صادق باشید. قرار نیست همیشه او مقصر باشد و شما مظلوم. رفتار خود را نیز مرور کنید و با خودتان بگویید شاید من رفتاری در زندگی مشترک از خود نشان دادهام که باعث شده همسرم دست به چنین رفتاری بزند. حتما در این حالت ریشه موضوع و مشکل را پیدا خواهید کرد. در این صورت حتما آن را با همسرتان در میان بگذارید و با او بهصورت آرام و ملایم صحبت کنید تا با کمک یکدیگر بتوانید این مشکل را حل کنید.
خانه را محل آرامش بسازید! همانگونه که شما دلتان میخواهد در خانه بیشترین آرامش را داشته باشید، باید بتوانید این آرامش را برای همسر خود نیز فراهم کنید. در حقیقت آن فردی که از رفتار همسر خود و یا خانواده او ناراضی است یقین بداند که با بدرفتاری خود، محبت را در زندگی از بین میبرد. بهترین راه درمان این است که یادتان باشد وقتی که بدرفتاری میکنید خداوند این بدرفتاری شما را بیپاسخ نمیگذارد. بهخصوص در مقابل همسری که نمیخواهد جدا شود و قصد دارد زندگی مشترک خودش را با شما بسازد. هر زمان احساس کردید که دارید به نفس خود اجازه میدهید که همسرتان را با رفتارها و کلام خود آزار بدهید، استغفار کنید و از خدا کمک بخواهید و سر خود را به کاری مشغول کنید تا ذهنتان از این موضوع منحرف شود.