ناشناس
روانشناسی: از کم رویی رنج می برم؛ لطفا کمکم کنید که بتونم مشکلمو حل کنم.
با سلام و وقت بخیر خدمت شما مشاور گرامی
من مشکلی دارم که خیلی تو رندگیم داره به من ضربه میزنه و کلیه مشکلاتم تو رندگی از این مشکل نشعط میگیره اینکه من ادمه کم رویی هستم و حرفم نمیتونم بزنم یکمم ترس دارم که حرفمو بزنم و موقعی که یک نفر از من در خواستی کنه تد رو در وایسی میمونم و نمیتونم رد کنم و یه موضوع دیگه اینکه من خیلی به شدت ادمه کم حرفیم نمیتونم ارتباط خیلی راحت با بقیه گرم بگیرم و حرف بزنم حتی این مشکل و با همسرمم دارم که من خیلی کم حرف میزنم و همیشه از این موضوع شاکیه که چرا حرف نمیزنم که چرا هیچی واسه گفتن ندارم خیلی دارم اذیت میشم از این موضوع زندگی بخاطر این موضوع داره از هم میپاشه لطفا کمکم کنید که بتونم مشکلمو حل کنم
مشاور: خانم مولوی زاده
با سلام به شما
دوست گرامی؛ کم رویی یک مشکل جزیی رفتاری است که بسیاری از افراد می توانند آن را خود به خود کنار بگذارند. اما اگر این مشکل فرد را کلافه کند و مشکلات عاطفی و جسمی برای او به وجود آورد، در این صورت دیگر نمی توان از کنار آن به راحتی گذشت و حتما باید به فکر چاره بود، چون در غیر این صورت ، فرد را به انزوا و افسردگی می کشاند. شخص کم رو یا خودش برای خودش ارزشی قایل نیست یا تصور می کند که دیگران برای او ارزشی قایل نیستند. هیچ کس دوست ندارد مورد تمسخر دیگران قرار بگیرد و ترس از این که چنین وضعی پیش بیاید شجاع ترین افراد را هم دچار کم رویی می کند. ولی باید گفت که افراد کم رو فاقد ارزش نمی باشند، چنین افرادی نه مضحک و مسخره هستند و نه دست و پا چلفتی و پخمه، فقط تصور می کنند که چنین هستند تا موقعی که این فکر غلط در مغز و نهادشان نقش بسته است و آن را از سر بیرون نکنند و اصلاح نشوند نخواهند توانست از این ضعف و زبونی نجات پیدا کنند. بنابراین فرد کم رو باید در درجه ی اول، دقیقاً خود را مورد آزمایش و بررسی قرار دهد و قضاوت های غلط و نادرستی را که منشاء ناراحتی اش می باشد پیدا و کشف کند. در اینجا با ارائه راهکارهایی سعی خواهیم داشت تا شما برادر گرامی و دوست عزیز را در جهت رهایی از این مشکل یاری رسانیم. امید است با بکارگیری مجدانه این راهکارها به این مسئله در روابط اجتماعی و روابط زناشویی خود خاتمه داده و از داشتن روابطی موثر و لذت بخش در زندگی شخصی و اجتماعی خود بهره کافی ببرید.
راهکارهای غلبه بر کمرویی:
_ به آگاهی بیشتری از خودتان دست یابید.
بدانید که دنیا در حال تماشا کردن شما نیست. مردم آنقدر پر مشغله هستند که فرصت زیادی برای این کارها ندارند. به جای آن سعی کنید آگاهی خود را افزایش دهید. آگاهی و شناخت خویشتن اولین گام برای تغییر زندگی و بهبودی اوضاع است.
_توانایی خود را بشناسید.
همه ما قدرتها و تواناییهای خاص خودمان را داریم. اگر همه مثل هم بودیم، دنیا دیگر جذابیتی نداشت و همهچیز تکراری میشد. چیزی را بیابید که در آن مهارت و توانایی بیشتری دارید و روی آن متمرکز شوید. با تکیه بر تواناییهای منحصر به فردتان عزت نفس بیشتری برای خود ایجاد کنید. قدرتهای خاصتان به شما مزیتهای ویژهای میدهند.
_یاد بگیرید که خود را دوست داشته باشید.
تحسین و تقدیر کردن خودتان را تمرین کنید. برای خودتان یک نامه محبتآمیز بنویسید کارهایی انجام دهید که دوست دارید. زمانی را به شناخت خودتان اختصاص دهید.
_همیشه از دیگران تقلید نکنید.
اگر تلاش شما بر این باشد که از دیگران تقلید کنید و خودتان را مثل آنها کنید، کمکم همهچیز خستهکننده میشود. بدانید که متفاوت بودن خوب است.
_روی دیگران متمرکز شوید.
به جای آنکه روی ناشیگریهای خود در موقعیتهای اجتماعی متمرکز شوید، روی دیگران متمرکز شوید. بهتر است روی شناخت بیشتر آنها متمرکز شوید؛ مثلاً آنها را در وضعیتی قرار دهید که بیشتر راجع به خودشان حرف بزنند.
_نگرانیها و دلهرهها را از خود بیرون کنید.
ترس و نگرانی به طرز طاقتفرسایی شما را در تصمیم مثبتی که گرفتهاید، مأیوس میکنند. یکی از بهترین راهها برای غلبه بر دلهره و ترس، عمیق نفس کشیدن است. چشمان خود را ببندید و نفس عمیق بکشید. روی نفسهای خود متمرکز شوید و به آرامی دم و بازدم را انجام دهید. یک شیوه دیگر، تمرین یوگا است. نفسهای خود را بشمارید تا وقتی که احساس راحتی بیشتر کنید.
_تصویرسازی ذهنی کنید.
خود را در یک موقعیت مطمئن و شاد تصور کنید. چشمان خود را ببندید. در یک موقعیت راحت بنشینید. به یک موسیقی آرام گوش بدهید و خود را در یک موقعیت خوب تصور کنید. از تمام حواس خود برای واقعیتر کردن این تصویر ذهنی کمک بگیرید.
_به خودتان انرژی مثبت بدهید.
کلمات، قدرت و نیرویی باور نکردنی دارند. همهچیزهایی را که به طور مکرر برای خود تکرار میکنید، ذهن ناخودآگاهتان میشنود و همانگونه عمل میکند. اگر مرتباً با خودتان تکرار کنید که ناتوان و بیعرضه یا بسیار خجالتی هستید، بیشتر به سمت این خصوصیات سوق مییابید. در عین حال اگر مرتب در درون خود تکرار کنید که توانا، مطمئن، لایق و ... هستید، ذهن ناخودآگاهتان آنها را میشنود و عملکرد خود را با این حقیقت جدید مطابقت میدهد. در عین حال که نمیتوان به خود دروغ گفت، باید دانست که تصویرسازیهای مثبت ذهنی، برای قدم گذاشتن در جاده مثبت زندگی، نقش مهمی ایفا میکنند.
_رد شدن را بپذیرید.
این را بپذیرید که ممکن است شما نیز پذیرفته نشوید. در چنین مواقعی بهتر است سریع جبههگیری نکنید. همه ما انسانها گاهی اوقات از طرف برخی افراد پذیرفته نمیشویم. این حقیقت بخشی از زندگی است. اینکه به هنگام رد شدن، چه واکنشی نشان میدهیم، مهم است. بهتر است که قبل از وقوع آن، خود را از نظر ذهنی و روحی آماده کنید؛ همیشه طرد شدن دلیل بر خطا کردن نیست. گاهی اوقات سناریو مطابق میل ما نوشته نمیشود و ما باید حقیقت را بپذیریم. باید از این پذیرفته نشدن درس بگیریم. حتی این موقعیت نیز باید به قویتر شدن و بهتر شدن ما کمک کند.
_مهارتهای اجتماعی را تمرین کنید.
مهارتهای اجتماعی نیز درست همانند سایر مهارتها با تمرین و تجربه بهبود مییابند. هر چه بیشتر در موقعیتهای اجتماعی قرار بگیرید، در آینده بهتر با این مسائل کنار میآیید و از بودن در این شرایط نمیترسید.
_روی لحظهها متمرکز شوید.
وقتی که با کسی حرف میزنید، اینکه چگونه هستید و چگونه به نظر میرسید را فراموش کنید و روی کلمات متمرکز شوید. در جملات غرق شوید و سعی کنید دیگران را از این راه جذب کنید.
_موفقیتها و پیروزیهای خود را ثبت کنید.
از این به بعد، موفقیتهای بیشتری خواهید داشت؛ پس بهتر است آنها را ثبت کنید. شما به درک بهتری از خودتان و بینش بیشتری نسبت به حقایق دست مییابید؛ حقایق پنهان در اجتماع که گاه هیچکس به آنها توجه نمیکند. پیروزیهای خود را ثبت و آنها را به شکل یک دفتر از وقایع مهم زندگی گردآوری کنید. این کار باعث میشود اعتماد به نفستان نیز افزایش یابد و توجه خود را بیشتر روی چیزهایی که به نفع شما هستند، متمرکز کنید؛ نه آن چیزهایی که آزارتان میدهند.
با آرزوی سلامتی و سعادت برای شما
بیشتر بخوانید:
ابراز وجود کردن حق مسلم شماست