آشنایی با بیماری سلیاک در کودکان (بخش دوم)

بیماری سلیاک یک اختلال خودایمنی است که روی دستگاه گوارش تأثیر می‌گذارد. اگر کودک شما بیماری سلیاک دارد، سیستم ایمنی بدنش با حمله به پرزهای پوشش داخلی رودهٔ‌ کوچک او به گلوتن یا پروتئین موجود در گندم، چاودار...
Tuesday, July 9, 2019
الوقت المقدر للدراسة:
موارد بیشتر برای شما
آشنایی با بیماری سلیاک در کودکان (بخش دوم)
اگر کودک شما مبتلا به بیماری سلیاک تشخیص داده شد، باید اطمینان حاصل کنید که از دادن تمام مواد غذایی حاوی گلوتن به او خودداری می‌کنید.
 

تشخیص بیماری سلیاک از آلرژی گندم و حساسیت به گلوتن

تشخیص این عارضه‌ها می‌تواند مشکل باشد، زیرا علائم مشابهی دارند. ضروری است که کودک تان توسط یک پزشک متخصص ارزیابی شود. تفاوت‌های عمده‌ای در چگونگی پیشرفت و درمان این عارضه‌ها وجود دارد، بنابراین مهم است که دقیقاً بدانید با چه عارضه‌ای روبه‌رو هستید. پزشک متخصص اطفال یک معاینهٔ فیزیکی انجام خواهد داد، در مورد علائم و سابقهٔ پزشکی خانواده از شما سؤال می‌کند و ممکن است چند آزمایش خون را درخواست کند. برای اینکه نتیجهٔ‌ آزمایشات خون دقیق باشد، اطمینان حاصل کنید که کودک تان همچنان به روال معمول به خوردن غذا ادامه می‌دهد یعنی همان غذاهای معمول همیشگی را می‌خورد. غذاهای حاوی گلوتن یا گندم را حذف نکنید، مگر اینکه پزشکتان به طور خاص این کار را از شما بخواهد.

اگر متخصص اطفال مشکوک به آلرژی گندم باشد، شما را به یک متخصص آسم و آلرژی ارجاع خواهد داد، که آزمایش پریک پوستی، آزمایش خون یا یک چالش غذایی را انجام می‌دهد. در چالش غذایی ممکن است از فرزند شما خواسته شود که تحت نظارت پزشکی مقدار کوچکی گندم را بخورد و برای واکنش آلرژیک تحت نظر قرار بگیرد. اگر پزشک متخصص اطفال مشکوک به مشکل حساسیت به گلوتن باشد، شما را به یک متخصص گوارش و کبد ارجاع می‌دهد. این پزشک می‌تواند آزمایش‌های خون بیشتری را درخواست کند و یک آندوسکوپی که در آن یک لولهٔ بلند و نازک را از طریق دهان و معده به رودهٔ‌ کوچک می‌رساند و نمونهٔ کوچکی از بافت آن را برمی‌دارد انجام دهد. اگر نمونهٔ‌ برداشته‌شده آسیب به رودهٔ‌ کوچک را نشان دهد، کودک تان مبتلا به بیماری سلیاک تشخیص داده می‌شود.

اما تشخیص حساسیت به گلوتن دشوار‌تر است. در حال حاضر هیچ آزمایشی برای این کار در دسترس نیست. اگر کودک شما علائمی را نشان می‌دهد که حاکی از مشکل گلوتن است اما ابتلای او به آلرژی گندم و بیماری سلیاک رد شده، پزشک‌ها ممکن است به حساسیت گلوتن مظنون شوند. متخصص گوارش ممکن است یک رژیم غذایی فاقد گلوتن یا حاوی مقدار کمی از فودمپ‌ها را توصیه کند. اگر علائم فرزند شما بهبود پیدا کند، نتیجه‌گیری تشخیص پزشک احتمالاً حساسیت به گلوتن است. اگر احتمال بدهید که کودک تان بیماری سلیاک دارد ممکن است وسوسه شوید که از انجام آندوسکوپی صرف نظر کنید و تنها از رژیم فاقد گلوتن برای کودک تان پیروی کنید. اما بدانید که حیاتی است که ابتدا تأیید این تشخیص را از پزشک کودک بگیرید. اگر کودک شما بیماری سلیاک داشته باشد، برای مدیریت رژیم غذایی او به شکلی سالم و ایمن به کمک نیاز دارید و پزشک متخصص باید روی آسیب به روده و تحلیل استخوان نظارت داشته باشد.
 

درمان بیماری سلیاک در کودک

اگر کودک شما مبتلا به بیماری سلیاک تشخیص داده شد، باید اطمینان حاصل کنید که از دادن تمام مواد غذایی حاوی گلوتن به او خودداری می‌کنید. متأسفانه بیماری سلیاک قابل درمان کامل نیست و لازم است فرزند شما در تمام زندگی‌اش یک رژیم غذایی جدی و سختگیرانهٔ‌ فاقد گلوتن داشته باشد. اما خبر خوب این است که پس از حذف گلوتن از رژیم غذایی، علائم او به تدریج ناپدید می‌شوند و رودهٔ‌ کوچک او در عرض چند ماه بهبود می‌یابد.
 

عوارض درمان نشدن سلیاک در کودک

اگر بیماری بدون مراقبت پزشکی رها شود، کودک مبتلا به بیماری سلیاک ممکن است عوارضی مانند کم‌خونی ناشی از فقر آهن، سوءتغذیه، ضعف استخوان و کوتاهی قد را تجربه کند. در این افراد، احتمال بیشتری برای ابتلا به سایر اختلالات خودایمنی مانند دیابت نوع یک و بیماری هاشیموتو وجود دارد. همچنین ممکن است ریسک بالاتری برای ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارش و لنفوم غیر هوچکین یعنی یک گروه از سرطان‌های خون وجود داشته باشد. همچنین افراد مبتلا به برخی بیماری‌های ژنتیکی مانند سندرم داون، سندرم ترنر و سندرم ویلیامز ریسک بالاتری برای ابتلا به بیماری سلیاک دارند.

ادامه دارد...

منبع: سایت مادرشو


سبک زندگی مرتبط
ارسل تعليقاتك
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی ذات صلة