آشنایی با مفهوم ارز دیجیتال و رمز ارز و تفاوت ها

چند سالی از توسعه ارزهای دیجیتال در سطح جهان می گذرد و امروز بیش از هر زمانی به اهمیت این نوع پول های دیجیتال پی برده ایم. با این حال شاید ندانیم که ارز دیجیتال با رمز ارز فرق دارد. در واقع رمز ارزها خود نوعی ارز دیجیتال هستند! این یعنی یک رمزارز یک ارز دیجیتال است، اما یک ارز دیجیتال الزاماً رمز ارز نیست. به طور کلی ارزهای دیجیتال پول هایی هستند که پشتوانه فیزیکی ندارند، رمز ارزها نیز نوعی از ارزهای دیجیتال هستند که با استفاده از علم رمزگذاری امنیت خودشان را برای انجام معاملات مختلف فراهم نموده اند.
Monday, September 28, 2020
الوقت المقدر للدراسة:
موارد بیشتر برای شما
آشنایی با مفهوم ارز دیجیتال و رمز ارز و تفاوت ها

ارز دیجیتال چیست؟

ارزهای دیجیتال یا مجازی،  واحدهای پولی یا واسطه هایی برای تبادل هستند که فقط به صورت دیجیتال یا الکترونیکی در دسترس هستند و پشتوانه فیزیکی ندارند؛ چرا که به طور کلی ساختاری الکترونیکی دارند. با استفاده از این ارزها می توان نقل و انتقالات بین المللی را با سرعتی باور نکردنی و دقتی بسیار بالا انجام داد، به طوری که حد و مرزی در این زمینه وجود ندارد. این ارزها بر اساس اینترنت ایجاد شده اند و نقطه مقابل ارز های معمولی مانند سکه و اسکناس  هستند که ماهیت و پشتوانه فیزیکی دارند. (1)
 

تاریخچه ی پیدایش ارز دیجیتال

ریشه های پیدایش ارز دیجیتال به شرکت دیجی کش در اواخر دهه 90 برمی گردد که توسط دیوید چاوم طراحی و توسعه داده شده بود. در سال ۹۶ هم ای-گلد (e-gold) توسعه داده شد. Liberty Reserve هم از موارد مهمی بود که در سال ۲۰۰۶ به وجود آمد که به کاربرانش اجازه می داد تا پول دلار یا یوروی خود را به واحد liberty reserve تبدیل کرده و بتوانند آن را بدون محدودیت و کاملاً آزادانه و با کارمزد بسیار پایین ۱٪ بین شبکه ی خودشان مبادله کنند.

لازم به ذکر است که هر دوی این سرویس ها برای استفاده در پول شویی شهرت داشتند. همین امر سبب شد تا دولت آمریکا هر دوی آن ها را تعطیل و استفاده از آن ها را ممنوع کند. اما اشتیاق و علاقه ی بازار به قدری در این مورد زیاد بود که به بیت کوین در سال ۲۰۰۹ معرفی شد و پس از اندکی به بزرگ ترین و موردِ قبول ترین پول دیجیتال جهان تبدیل شد. (2)
 
آشنایی با مفهوم ارز دیجیتال و رمز ارز و تفاوت ها
 

مثال هایی از ارز دیجیتال رایج

 
ارز های دیجیتال پولی
دسته اول، معروف ترین نوع ارزهای دیجیتال بوده و به ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین اشاره دارد که عمدتاً نقش ذخیره ارزش، ابزار معامله، یا واحد پولی را در بازار ایفا می کنند.
 
ارزهای دیجیتال کاربردپذیر
ارزهای دیجیتال کاربردپذیر، مفهوم تازه ای را به بازار عرضه می کنند. این دسته از ارزهای دیجیتال یک زیرساخت و بستر را ایجاد می کنند، مثل اتریوم که امکان ساخت قراردادهای هوشمند را برای توسعه دهندگان فراهم کرده است.
 
برنامه ها و پلتفرم ها
ارزهای دیجیتال پلتفرمی، به خودی خود یک اپلیکیشن یا پلتفرم نیستند و در عوض در بستر ارزهای دیجیتال کاربردپذیر مثل اتریوم ایجاد می شوند. برای نمونه ارز دیجیتال  Augur، یک بازار پیش بینی غیرمتمرکز مبتنی بر اتریوم است، که کاربران می توانند در آن روی نتایج رویدادها سرمایه گذاری کنند. (3)
 
آشنایی با مفهوم ارز دیجیتال و رمز ارز و تفاوت ها

رمز ارز چیست؟

از نظر لغوی کریپتوکارنسی  (Cryptocurrency)  از دو واژه کریپتو به معنی رمزنگاری (crypto) و کارنسی به معنی ارز (currency) تشکیل شده است. در واقع رمزارز، یک نوع ارز دیجیتال است که از علم رمزنگاری برای امنیت شبکه و معاملات استفاده می ­کندکه جعل این نوع ارزها را دشوار و تقریباً غیرممکن کرده است.
 
تعداد بالایی از رمزارزها، از سیستم­ های غیرمتمرکز مبتنی بر فناوری بلاکچین استفاده می کنند؛ بلاکچین به مانند یک دفترچه ثبت سوابق است که تمام اعضای یک شبکه ملزم به استفاده از آن هستند و همه ی اعضای شبکه نیز به اطلاعات این دفترچه دسترسی دارند.
 
کریپتوکارنسی ها به 2 دسته تقسیم می­ شود: (4)
   
  • توکن­ ها که بلاکچین اختصاصی ندارند؛ مانند بایننس کوین (BNB) - توکنی بر پایه ی اتریوم
 

تاریخچه پیدایش رمز ارز

ایده اصلی ساخته شدن رمزارز ها به حدود سی سال پیش برمی گردد؛ اما در دهه گذشته و حدود سال ۲۰۰۸ میلادی اتفاقاتی رخ داد که باعث شد نام رمزارز ها بیشتر روی زبان ها بیفتد. اتفاقات اقتصادی و مالی این سال ها که عمدتاً در بریتانیا و آمریکا رخ داد، به بحران عظیم  معروف است. این بحران به نوعی نشانگر ناکارآمدی فعالیت نهادهای مالی این کشور ها و البته قوانین و مقررات مالی تصویب شده در آن ها بود.

جرقه این مورد با خاک شدن وضعیت مسکن در آمریکا شروع شد که منجر به بدهکاری مردم آمریکا به نظام بانکی و ورشکستگی چند بانک بزرگ شد.همین اتفاقات زنگ خطر را برای دولت های این کشورها پس دادن و آن ها هم برای جلوگیری از ورشکستگی بانک های بیشتر و افزایش نقدینگی اقدام به تولید پول بدون پشتوانه کردند. اینگونه بود که رمز ارزها بیشتر از قبل روی کار آمدند. (5)
 
آشنایی با مفهوم ارز دیجیتال و رمز ارز و تفاوت ها

مثال هایی از رمز ارزهای رایج

جالب است بدانید که هم اکنون بیش از 2,200 مورد ارز دیجیتال مختلف در بازار وجود دارد که البته بیشتر آن ها پروژه های شکست خورده ای هستند که به حال خودشان رها شده اند. البته باید توجه داشت که تعدادی از آن ها پروژه های بسیار موفقی بودند و از همان ابتدا جایگاه خود را در بالای لیست ارزهای دیجیتال حفظ کرده اند و در بین ارزشمند ترین ارزهای دیجیتال باقی ماندند. یک نکته مهم که این عدد را برای ما بامعنی تر می کند این است که ارزهای دیجیتال تاریخی که حدوداً ۱۰ ساله دارند! در ادامه به بررسی ارزهای دیجیتال رایج می پردازیم.
 
بیت کوین
همه این نام را شنیده اند؛ چرا که بیت کوین از قدیمی ترین ارزهای دیجیتال موجود در دنیاست. البته باید این را نیز در نظر داشته باشیم که بیت کوین به سبب ویژگی های خاص و انحصاری خودش، مشهور ترین ارز دیجیتال  در دنیا نیز هست. این ارز دیجیتال توسط ساتوشی ناکاموتو توسعه داده شده است و از زمان پیدایش آن حدود ۱۰ سال می گذرد. یک نکته جالب دیگر در مورد بیت کوین این است که این ارز دیجیتال جایگاه نخست را از زمان روی کار آمدنش از دست نداده است.
 
اتریوم
ایده ی ساخت اتریوم در سال ۲۰۱۳ به ذهن ویتالیک بوترین خطور کرد. او بسیار سریع دست به کار شد و اقدام به توسعه دادن اتریوم کرد. عرضه اولیه سکه های اتریوم در سال ۲۰۱۴ صورت گرفت و متعاقباً شبکه آن نیز در جولای ۲۰۱۵ به راه افتاد. یک مورد ویژه درباره ی این ارز دیجیتال، استفاده از ایده های نوآورانه و خلاقانه است.
 
ریپل
ریپل در واقع یک پلتفرم از نوع متن باز یا open source است که برای انجام تراکنش های ارزان و البته سریع طراحی و توسعه داده شده است. سیستم  بسیار جالب و خلاقانه از پولهای رایج که در شبکه خودش شدند پشتیبانی می کند و از زمان روی کار آمدنش حدود ۸ سال می گذرد.
 
لایت کوین
لایت کوین با هدف این ساخته شد که پرداخت ها را سریعتر انجام بدهد، به همین منظور چارلی لی که سازنده آن بود روی کدهای بیت کوین تغییراتی را اعمال کرد تا سرعت تراکنش ها را افزایش بدهد. این ارز دیجیتال امروزه به نام نقره دیجیتال نیز شناخته می شود و یکی از قدیمی ترین آلت کوین ها نیز به شمار می آید.
 
بیت کوین کش
بیت کوین کش یکی از زیر مجموعه های معروف بیت کوین است که در سال ۲۰۱۷ و با اعمال اصلاحات و تغییرات روی اندازه بلاک ها به وجود آمد. ارز دیجیتال در سال ۲۰۱۸ به دو دسته abc و sv تقسیم شد و زنجیره  ای بی سی abc به عنوان بیت کوین کش به فعالیت خودش ادامه داد (1) .
 
آشنایی با مفهوم ارز دیجیتال و رمز ارز و تفاوت ها

تفاوت های بین رمزارز و ارزهای دیجیتال

اگرچه ارز رمزنگاری  شده یک نوع ارز دیجیتال است، تفاوت های اساسی بین آن ها وجود دارد. ما در این قسمت به مقایسه 5 تا از ویزگی های ارزهای دیجیتالی با رمز ارز میپردازیم.

این نکته را نباید فراموش کرد که اگرچه رمز ارزها یک نوع ارز دیجیتال هستند اما تفاوت های اساسی بین آن ها و ارز های دیجیتال وجود دارد،  تفاوتهایی که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت :
 
ساختار شبکه
ارزهای دیجیتال دارای ساختاری متمرکز هستند. یعنی گروهی از افراد و رایانه ها مقررات معاملات درون شبکه را تعیین می کنند؛ این در حالی است که رمز ارزها غیر متمرکز هستند قوانین آن ها توسط اکثریت کسانی که از آن ها استفاده می کنند تعیین می شود.
 
شناسایی کاربران
ارزهای دیجیتال به شناسایی کاربر متکی هستند و باید برای استفاده از آن ها مدارکی را آپلود کرد که از سوی مقامات عمومی مورد تایید باشد. این در حالی است که چنین داستانی برای ارزهای رمزنگاری شده یا رمز ارزها وجود ندارد.
 
بودن معاملات و حریم خصوصی
ارزهای دیجیتالی نسبت به رمز ارزها دارای شفافیت کمتری هستند، چرا که شما نمی توانید در آن ها آدرس کیف ها را انتخاب کنید و یا تمام پروسه انتقالات مالی را ببینید. دلیلش هم واضح است: حفظ حریم شخصی و اطلاعات محرمانه. اما در رمز ارزها پروسه کاملا شفاف است، چرا که تمام اتفاقات مالی در یک زنجیره غیر متمرکز و عمومی قرار دارد.
 
رسیدگی به شکایات
ارزهای دیجیتالی یک جایگاه خاص برای کسی که به شکایت های مختلف رسیدگی کند را قرار می دهند. این ساعت به طور کلی با مشکلات شبکه سروکار دارد. اما در طرف مقابل چنین مقامی وجود ندارد و قوانین توسط کاربران تنظیم می شود.
 
مباحث قانونی
برای ارز های دیجیتال در بیشتر کشورهای دنیا چارچوب های قانونی در نظر گرفته شده است. نمونه های آن در آمریکا و اروپا موجود هستند. مثل Directive 2009/110/EC یا Article 4A of the Uniform Commercial Code اما در حال حاضر قانون و چارچوب فعالیت خاصی برای رمز ارزها وجود ندارد.
(4 و 6 و 7) .
 
آشنایی با مفهوم ارز دیجیتال و رمز ارز و تفاوت ها

نقاط ضعف و قدرت ارزهای دیجیتال چیست؟

بیراه نیست اگر بگوییم که می توان تفاوت های بین ارزهای دیجیتال و رمز ارز های مختلف را به عنوان مزایا و معایب در نظر گرفت. این تفاوت ها الزاماً به معنی نقاط قوت و ضعف در رمز ارزها و ارزهای دیجیتال نیستند. برای مثال می توان از متمرکز بودن یا غیر متمرکز بودن این دو این گونه برداشت کرد که در یک سیستم متمرکز شما توانایی اصلاح تراکنش های خود را دارید، اما این امکان در سیستم های غیر متمرکز وجود ندارد.

در طرف مقابل هم یک شبکه متمرکز اطلاعات شخصی کاربران را در یک پایگاه داده نگهداری می کند که ممکن است این اطلاعات هک شوند یا از بین بروند و یا حتی بنا به درخواست ارگان های دولتی در اختیارشان قرار بگیرند. در حالی که یک شبکه غیر متمرکز هیچ وقت از این مشکلات نخواهد داشت.

 اما همین غیرمتمرکز بودن ممکن است موجب فعالیت های جعلی و ناشناس نیز بگردد. اما به طور کلی باید به این نکته توجه داشته باشید که رمز ارز  نوعی ارز دیجیتال است،   اما هر ارز دیجیتالی  الزاماً یک رمز ارز به حساب نمی آید!   این یکی از کلیدی ترین نکات در تعریف رمز ارزها و ارزهای دیجیتال است. (6 ) و(7)
 
نتیجه گیری
امروزه رمز ارزهای زیادی همچون بیت کوین کش، کاردانو، لایت کوین، ریپل، لومن، مونرو، زی کش، بایننس کوین و صدها رمزارز دیگر در بازار موجود هستند. قبل از ورود به بازار روزارزها باید بدانید که هر یک از این رمزارزها کاربردها و ویژگی های خاص خودشان را دارند که باعث شده در جاهای متفاوت و با کاربری های متفاوتی مورد استفاده قرار بگیرند.

در این بین دانستن این نکته هم خالی از لطف نیست که قیمت برخی رمزارزها نیز مانند بازار سهام در نوسان است و تبادل آنها در زمان صحیح می تواند شما را به سود برساند. البته این معاملات، بسیار خطرناک و پر ریسک هستند و معامله کننده برای انجام این فرآیند قبل از هر چیز، به کسب دانش کافی در این زمینه نیاز اساسی دارد.

متعاقباً ما هم در این مطلب سعی کردیم تا شما را با این بازار تا حدودی آشنا کنیم تامسیر سرمایه گذاری در بازار ارز های دیجیتال برای شما روشن تر شود. امیدواریم که از این مطلب استفاده لازم را برده باشید و برایتان روزهایی پر از سود و پیشرفت را آرزومندیم.

پی نوشتها
  1. www.arzdigital.com
  2. www.en.wikipedia.org
  3. www.arzdigital.com
  4. www.wallex.ir
  5. www.kuknos.org
  6. www.finmag.ir
  7. www.exchanging.cc


نظرات کاربران
ارسل تعليقاتك
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مجله راسخون ذات صلة