جوش پوشک در کودکان و درمان آن

وقتی که والدین برای اولین بار نقاط قرمز رنگ و جوش مانند را روی پوست کودک مشاهده می‌کنند، خیلی نگران می‌شوند. بیش از نیمی از کودکانی که پوشک می پوشند بین سن 4 تا 15 ماهگی حداقل هر دو ماه یکبار، دچار جوش پوشک می‌شوند. حتی ممکن است تا زمانی که بچه پوشک می‌شود جوش‌های پوشک روی پوست او دیده شود. در حالتی که مداوای کامل امکان پذیر نباشد اما دستکم  می‌توان جوش‌ها را کنترل کرد.
Sunday, April 28, 2019
الوقت المقدر للدراسة:
مؤلف: فاطمه زهرا شادمان شادی
موارد بیشتر برای شما
جوش پوشک در کودکان و درمان آن
بهتر است کودک را زود به زود عوض کنید و یا اصلا از پوشک در یک مدت کوتاهی که دچار زخم شده، استفاده نکنید. 
 

مقدمه

جوش پوشک بعد از چند روز با رعایت نکات بهداشتی قابل بر طرف شدن می باشد. اما در صورت تداوم داشتن بهتر است به پزشک اطفال مراجعه شود تا از بیماری عفونی و قارچی جلوگیری شود. کودکانی که دیر تعویض پوشک می شوند پوشک خیس و کثیف زیاد در پای آن ها نگه داشته می‌شود، توسط آنها تحریک شده و این بیماری عارضه به طور کلی شایعه است و می‌توان گفت تمام کودکان به آن مبتلا می شوند. اسهال و دیگر بیماری‌های عفونی عرق سوز مدفوع اسیدی است و ابتلا به این بیماری را بیشتر می‌کند. حساسیت به مواد شیمیایی یا رایحه پوشک یک بار مصرف یا پودر لباس شویی که برای شستشوی پوشک های پارچه ای استفاده می شود.

حساسیت به مواد غذایی، به خصوص زمانی که کودک شروع به خوردن مواد غذایی جامد می کند؛ لزوما به این معنا نیست که کودک به آن غذا آلرژی دارد بلکه ممکن است نشان دهنده عدم آمادگی او برای خوردن آن غذا باشد. اگر کودک به غذا آلرژی داشته باشد ممکن است علائم دیگری مانند گاز معده و اگزما نیز بروز دهد. انتخاب و استفاده از داروها را به عهده پزشک کودک تان بگذارید تا پس از معاینه و بررسی محل ضایعات بهترین ماده دارویی را برای کودک تجویز کند. اما در مراحل اولیه شما می‌توانید با استفاده از راهکار های درمانی در منزل کودک را درمان کنید. 
 

علائم بیماری 

_ دردناکی قسمت های زیر پوشک و ناحیه کش دار دور ران کودک. 
_ نقاط سرخ و زخم گونه گاهی با سوزش زیاد در ناحیه نشستن کودک و زیر کش پوشک. 
_ جوش های ریز و قرمز رنگ در ناحیه پشت پوشک. 
_ گاهی اوقات نیز زخم، از آلودگی ها و مریضی های خاص باعث به وجود آمدن قارچ یا برفک، زرد زخمی در این نقاط شده که باعث تاول های دردناک و سوزناکی در سطح پوست کودک شوند.
 

راه های درمانی

_ روغن مالی با روغن سیاه دانه، روغن زیتون، روغن بادام تلخ، کنجد، روغن بادام شیرین و از همه این روغن ها بهترین روغن بنفشه است. بعد از هر تعویض پوشک در صورت در دسترس نبودن روغن‌های طبیعی، حتی می‌توان از روغن نباتی یا پمادهای چرب نیز استفاده کرد. 
_ با مخلوط از یک پیمانه سرکه و هشت پیمانه آب کودک را بشویید و آن را کاملا آبکشی کرده و خشک کنید. این کار باعث از بین رفتن میکروب های این ناحیه شده و از پیشرفت زخم یا جوش یا حتی تاول جلوگیری می کنه. 
_ از مخلوط مساوی وازلین بدون بو و ژل طبیعی آلوورا برای مرطوب نگه داشتن ناحیه می توانید استفاده کنید. 
_ یک قاشق بلغور جو را در آبی که کودکان را در آن می شوید اضافه کنید. این کار باعث نرمی و لطافت پوست شده و از خشکی و زخم شدن پوست جلوگیری می کند. 
_ پوست سخت بادام را بسوزانید و آنرا بکوبید تا مثل آرد شود، سپس بعد از هر با تعویض مقداری کمی از آن را روی موضوع بپاشید. بهتر است اگر جوش های زخمی و سرباز وجود دارد این عمل را انجام ندهید چون ایجاد سوزش در بدن کودک می کند. [1] 
_ در موارد حادتر می توانیم یک قاشق روغن بنفشه به همراه سیاه دانه و عسل مخلوط کنیم و روی موضع گذاشته، استراحت دهید تا اثر خود را بگذارد. 
 

توصیه های غذایی و بهداشتی

_ بهتر است کودک را زود به زود عوض کنید و یا اصلا از پوشک در یک مدت کوتاهی که دچار زخم شده، استفاده نکنید. 
_ همیشه از محصولات مخصوص پوست کودک برای شستشو و بهداشت آن استفاده کنید. 
_ از دستمال های پاک کننده حاوی الکل صنعتی و مواد شیمیایی خشن استفاده نشود. 
_ آرد ذرت، مخلوط روغن اسطوخودوس، نعنا و مندل، گیاهان مفید برای رفع قرمزی جای پوشک نوزاد می باشد. [2] 
_ پوشک های با کیفیت و مرغوب را برای پوست حساس کودک خود انتخاب کنید. از شرت و شلوار های پلاستیکی که روی پوشک به کودک پوشانده می شود بپرهیزید، زیرا به طور چشمگیری میزان رطوبت را افزایش می دهند. 
_ لیموی شیرین یکی از مرکبات مفید برای از بین بردن جوش های قرمز بدن که حاصل از گرما و یا حساسیت  باشند است. امام رضا (علیه السلام) هم مصرف این میوه با ارزش را برای هضم و جذب غذا و کمک به رسوب‌زدایی از خون بدن و بهبود سوخت و ساز و پیشگیری از غلظت خون مفید شمرده‌اند. [3]
_ برای پیشگیری از ایجاد این نوع زخم ها همیشه پس از تعویض پوشک، از پمادهای مخصوص استفاده کنید.
_ برای شستشوی بدن کودک از آب ولرم، نه گرم و نه سرد استفاده کنید تا پوست حساس آنها دچار آسیب نشود. 
خانم شادمان

پی نوشت :
[1] سید هادی فاطمی، بیماری های کودکان، قم: شهید کاظمی، 1396، صفحه 190.
[2] خدادای، مصطفی، طب سنتی، جلد یک، قم: سپهر اندیشه، 1396 ، صفحه 74.
[3] محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، ج 63، بیروت: دار احیاء التراث العربی، 1403ق، صفحه 191.


مقالات مرتبط
ارسل تعليقاتك
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی ذات صلة