فواید مدیتیشن برای سلامتی (بخش دوم)

هنگامی که مغزتان در حال حل کردن یک مشکل چالشی است، نیازمند مهارتی است که بتواند در میان انبوهی از اطلاعات، توجه‌اش را بر مهم‌ترین موارد متمرکز کند، مدیتیشن یکی از این مهارت ها است. در این مطلب به تاثیر...
Monday, December 23, 2019
الوقت المقدر للدراسة:
موارد بیشتر برای شما
فواید مدیتیشن برای سلامتی (بخش دوم)
۱۰ الی ۱۲ دقیقه انجام تمرین‌های مراقبه‌ی ذهن‌آگاه برای افزایش خلاقیت کافی است.
 

فواید مراقبه یا مدیتیشن

1. تمرکزتان مانند لیزر خواهد شد
با این‌ همه اطلاعاتی که در عصر دیجیتال در دسترس داریم، به آسانی ذهن‌مان منحرف می‌شود. روزانه به طور میانگین در معرض ده هزار آگهی تبلیغاتی قرار داریم، و در این وضعیت تشخیص چیزهای مهمی که باید بر آن‌ها متمرکز شویم، دشوار خواهد بود. در این شرایطی که خودمان را دچار اختلال کم توجهی کرده‌ایم، گستره‌ی توجه‌مان به دلیل تحمل بار بیش از اندازه‌ای از اطلاعات به شکل قابل توجهی کم‌تر شده است.

به علاوه، بیش‌تر آدم‌ها از لحاظ تمرکز دچار مشکل هستند، زیرا آن‌ها برای تمرکز بر مسائل از روش اشتباه استفاده می‌کنند. تنها روزی ۲۰ دقیقه، به مدت پنج روز، شرکت در جلسات مراقبه می‌تواند قدرت توجه را بهبود ببخشد؛ همین مسئله می‌تواند به سادگی میزان تاثیر و اهمیت ایجاد یک تغییر کوچک در زندگی و اختصاص زمان اندکی از روز را به تمرین حضور در لحظه نشان دهد.
 
2. توان مغزی‌تان فوق‌العاده زیاد می‌شود
تمام چین‌ و چروک‌های منحصر به فردی که در سطح خارجی مغز مشاهده می‌کنید، که شبیه جاده‌ای پر خم و پیچ هستند، برای کمک به افزایش سرعت ارتباط سلول‌های مغزی تشکیل شده‌اند. در زبان انگلیسی، به فرایند تشکیل این چین‌خوردگی‌ها در مغز gyrification می‌گویند. از آن‌جا که مغز فضای بیش‌تری برای بزرگ‌تر شدن داخل جمجمه ندارد، جهت افزایش ظرفیت کارکرد خود، این‌گونه چین‌خورده می‌شود.

طبق شواهد علمی، میزان تشکیل این چین‌خوردگی‌ها در میان آدم‌هایی که به مدت طولانی مراقبه کرده‌اند، در مقایسه با آن‌هایی که به انجام مراقبه یا مدیتیشن نپرداخته‌اند، بسیار بیش‌تر است. از همه جالب‌تر این‌که، میان میزان تشکیل این چین‌خوردگی‌ها و تعداد سال‌های انجام مراقبه رابطه‌ی مستقیمی وجود دارد؛ که این خود گواهی است بر قابلیت مغز انسان برای ادامه‌ی رشد – حتی در بزرگسالی.

یعنی این‌که، هر چه بیش‌تر مراقبه انجام دهید، مغزتان در پردازش اطلاعات سریع‌تر و موثرتر عمل خواهد کرد؛ این قابلیت در لحظاتی که به تفکر سریع نیاز دارید، به شکل ویژه‌ای می‌تواند مفید باشد. (در خصوص تفکر سریع باید گفت، چنین مغز دیجیتالی واقعا می‌تواند برای توان مغزی‌تان بسیار سودمند باشد!)
 
3. در حل مشکلات توانمند خواهید شد
هنگامی که مغزتان در حال حل کردن یک مشکل چالشی است، نیازمند مهارتی است که بتواند در میان انبوهی از اطلاعات، توجه‌اش را بر مهم‌ترین موارد متمرکز کند.

نمونه‌ی ساده‌ای از فعالیت مغز در حل چنین تناقضاتی را می‌توان هنگامی مشاهده کرد که در یک مهمانی شلوغ در حال صحبت با یک دوست هستید. اگر مغزتان تمام محرک‌های متناقض اطراف را، از طریق نادیده گرفتن صداهای اطراف و تمرکز بر دوست‌تان، شناسایی و حل نکند، احتمالا دچار اضافه‌بار حسی خواهید شد. هنگامی که با چالش‌های حل تناقضات بزرگ‌تری برخورد می‌کنید، مغزتان دوباره از همین اصل استفاده می‌کند. در این شرایط نیز باید قادر باشید مهم‌ترین موارد را شناسایی،‌ و توجه‌تان را به آن‌ها متمرکز کنید.

مطالعات متعددی نشان داده‌اند، شرکت کنندگانی که در تمرین‌های گروهی مراقبه حضور یافته بودند، در مقایسه با آن‌هایی که در چنین تمرین‌هایی حضور نداشتند، در ارزیابی‌هایی که مهارت‌های حل تناقضات را مورد آزمایش قرار می‌دهند، عملکرد بهتری از خود نشان دادند. این مسئله نشان می‌دهد، آدم‌هایی که عموما به انجام مراقبه می‌پردازند، دارای سطح استرس کم‌تری هستند؛ زیرا مغز آن‌ها مهارت بیش‌تری در حل تناقضات پیدا کرده است.
 
4. خلاقیت‌تان شکوفا خواهد شد
طبق نتایج آزمایشی که در نشریه‌ی هاروارد بیزینس ریویو به عمل آمد، ۱۰ الی ۱۲ دقیقه انجام تمرین‌های مراقبه‌ی ذهن‌آگاه برای افزایش خلاقیت کافی است. طبق گزارش‌های اکثر شرکت کنندگانی که در گروه مراقبه در این مطالعه حضور داشتند، این تمرین‌ها به آن‌ها کمک کرد “‌ذهن‌شان را پاک کنند، بر کارهایی که در حال انجام‌شان هستند تمرکز بیش‌تری داشته باشند، و به راه‌حل‌های واقعی دست یابند.‌”‌

مراقبه‌ی ذهن‌آگاه ایده‌ها را مستقیما در نئوکورتکس مغزتان به جریان در می‌آورد؛ نئوکورتکس بخشی از مغز است که تمام تفکرات خلاقانه‌تان، آن‌جا شکل می‌گیرند. بنابراین، جای تعجب نیست که بسیاری از شرکت‌های موفق مراقبه را در محیط کار خود به کارمندان توصیه می‌کنند: “‌شرکت والت دیزنی یکی از نخستین شرکت‌هایی است که مراقبه (مدیتیشن) را به محیط کار آورد؛ زیرا مدیران این شرکت پس آن‌که کارمندان‌شان برای یافتن راه‌حل‌ها به انجام مراقبه پرداختند، شاهد افزایش قابل توجهی در خلاقیت‌شان شدند. جنرال میلز نیز یکی دیگر از شرکت‌هایی است که گزارش داده‌اند، در اثر تمرین “‌بی‌حرکت نشستن‌”‌ و ایجاد اتاق مراقبه برای کارمندان، میزان نوآوری‌شان بهبود یافته‌ است. شرکت گوگل نیز برای کارمندان خود برنامه‌ای را به نام “‌درون‌ات را جستجو کن‌”‌ ایجاد کرده است و هم‌چنین، هزارتویی را نیز برای مراقبه‌های ذهن‌آگاه در هنگام راه رفتن ساخته است.‌”‌
 
5. اضطراب را نابود،‌ و آرامش را تجربه خواهید کرد
حدود ۶.۸ میلیون آمریکایی از اختلال اضطراب فراگیر (GAD) رنج می‌برند؛ اگر شما حتی به این اختلال نیز مبتلا نشده باشید، دست‌کم احتمالا در اکثر روزها مسئله‌ای برای نگرانی در زندگی‌تان وجود دارد. وقتی نگرانی به بخش معمول زندگی روزانه‌تان تبدیل می‌شود، می‌تواند به شما آسیب بزند؛ در اثر این آسیب ممکن است کیفیت خواب‌تان را از دست بدهید، دائما در تنش باشید، و ذهنی پر از تکاپو داشته باشید که لحظه‌ای آرام نمی‌نشیند.

سال‌های سال است که مراقبه به عنوان پادزهری برای اضطراب شناخته شده است. پژوهشگران مرکز پزشکی ویک فارست باپتیست آمریکا برای آزمایش این نظریه از پانزده داوطلب سالم استفاده کردند که دارای سطوحی از اضطراب معمول روزانه بودند. این شرکت کنندگان سابقه‌ی شرکت در تمرین‌های مراقبه را نداشتند. طبق گزارش‌های این مطالعه، بعد از حضور در چهار جلسه‌ی ۲۰ دقیقه‌ای در کلاس‌های مراقبه‌ی ذهن‌آگاه، اضطراب شرکت کنندگان در هر جلسه‌ی حضور در مراقبه، به اندازه‌ی قابل توجهی کاهش یافت.

اسکن‌های تصویر مغزی این شرکت کنندگان حاکی از این مسئله بودند که مراقبه با فعال کردن قشر سینگولیت قدامی، بخشی از مغز که به کنترل اضطراب کمک می‌کند، باعث تسکین اضطراب می‌شود. این اسکن‌ها، هم‌چنین، نشان دادند ماده‌ی خاکستری موجود در آمیگدال، بخشی از مغز که نقش مهمی در اضطراب و استرس بازی می‌کند، در اثر مراقبه کاهش یافته است.

ادامه دارد...

منبع: تحریریه سایت کسب و کار بازده- امیر رضا مصطفایی


مقالات مرتبط
ارسل تعليقاتك
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی ذات صلة