ناشناس
اوقات نماز اول وقت چگونه است؟
آیا نماز ها ی 5گانه ک گفته میشود در اول وقت خوانده شوند منظور این است ک مثلا نماز ظهر دقیقا در ظهر و نماز عصر را باید صبر کنیم دقیقا عصر که شد بخواتیم و مغرب و عشا هم همینطور با فاصله مثلا مغرب را ک خواندیم صبر کتیم پایان شب که شد عشارابخوانیم تا اول وقت محسوب شود یا به دلیل کمبود وقت میتوانیم ظهر و عصر رابا هم درهمان ظهر و مغرب و عشازا باهم درهمان مغرب بخوانیم و همان فضیلت نماز اول وقت را ببریم؟
مشاور: محمد علی رضایی
با سلام و احترام
پرسشگر گرامی: در مورد وقت فضیلت نماز ها ی پنج گانه مستحبّ است انسان پنج نماز را در پنج وقت به جا آورد؛ یعنى هر کدام را در وقت فضیلت خود انجام دهد و تنها فاصله دادن به مقدار نافله یا تعقیبات کافى نیست، بلکه معیار همان وقت فضیلت است.
وقت فضیلت نماز ظهر تا موقعى است که سایه شاخص به اندازه خود شاخص شود (منظور سایهاى است که از ظهر به بعد پیدا مىشود). وقت فضیلت عصر از موقعى که سایه شاخص به اندازه خود آن است تا موقعى که به اندازه دو برابر آن شود. وقت فضیلت نماز مغرب از غروب است تا ناپدید شدن "حُمره مغربیّه" (رنگ سرخى که بعد از غروب آفتاب در مغرب ظاهر مىشود). وقت فضیلت نماز عشا از موقعى است که سرخى مزبور ناپدید مىشود تا یک سوم از شب و وقت فضیلت نماز صبح از اوّل طلوع فجر؛ یعنى سپیده صبح است تا موقعى که هوا روشن شود. [توضیح المسائل مراجع، ج 1، ص 420] البته در روایتی آمده است که پیامبر اکرم (ص) بین نماز ظهر و عصر جمع کرد. و همینطور بین نماز مغرب و عشاء.از او در این مورد پرسیدند فرمود: اینگونه عمل کردم تا حرج و مشقت بر امتم نباشد
امام صادق علیه السلام میفرماید: هنگامی که خورشید به حد زوال رسید وقت نماز ظهر وعصر فرا میرسد؛ جز آنکه نماز ظهر قبل از نماز عصر انجام میگیرد. آنگاه تو آزادی که آن دو را در هر وقتی خواستی بخوانی تا زمانی که خورشید غروب کند. در روایات اهل سنت نیز روایاتی وجود دارد که مطلب بالا را تأیید می کند.
نکته در اینجاست که اگر هر دو نماز را به جماعت می خوانید ان شا الله فضیلت نماز اول را در اول وقت و هر دو نماز را ازفضیلت جماعت بهرمند خواهید شد، اما اگر فردا نماز می گذارید برای وقت فضیلت نماز دوم شایسته است ان را در وقت خودش بجا اورید